Германски политици в шок от убийство заради ковид ограничения

https://www.24chasa.bg/novini/article/10206241 www.24chasa.bg
Фаталната бензиностанция снимка Ройтерс

Убийството на касиер на бензиностанция в Германия, както изглежда в резултат на спор за носене на маска, подтикна водещи политици да предупредят за "радикализация" на хората, които се противопоставят на мерките срещу коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В свое съобщение в "Туитър" кандидатката за канцлер на Зелените Аналена Бербок свърза убийството с движението "Кверденкен" ("Нестандартно мислене"), което включва в редиците си хора, които силно се противопоставят на ограниченията заради коронавируса.
Радикализацията в редиците на "Кверденкен" силно ме тревожи, всички ние трябва да се противопоставим на растящата омраза, написа тя.
"Един млад мъж на практика беше убит, защото се опитал да настоява да се спази задължението за носене на маска", написа в Туитър генералният секретар на десноцентристкия Християндемократически съюз Паул Цимяк. Това е "немислимо ниво на радикализация", допълни той.

При разигралата се през уикенда трагедия 49-годишен клиент в магазина на бензиностанция в западния град Идар-Оберщайн се вбесил, след като касиерът отказал да му продаде бира, защото не носел маска.
Главният прокурор Кай Фюрман каза вчера, че предполагаемият извършител, който е заловен, е признал, че е убил 20-годишния студент с изстрел в главата и казал, че причината да направи това са последиците от пандемията. Фюрман каза, че следователите все още "установяват ясна картина" на случилото се.