Отново спречкване на турски и гръцки кораби в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/10207888 www.24chasa.bg
Средиземно море Снимка: Pixabay

Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб, с цел да му попречи да влезе в териториалните води на Турция, съобщи турската телевизия NTV, цитирана от Асошиейтед прес.
Изследователският кораб "Nautical Geo" е бил пресрещнат от фрегатата "Оруч реис" при опит да навлезе в континенталния шелф на Турция. Турският кораб е издал радио съобщение, предупреждаващо, че ще се намеси, ако корабът продължи курса си, съобщи NTV, съобщава БТА.
Инцидентът се случва една година, след като напрежението в Източното Средиземноморие заплаши да ескалира в открит конфликт между съседните страни, припомня агенцията.
NTV не посочва точното време на инцидента, но според данни от службите за морско проследяване корабът "Nautical Geo", плаващ под малтийски флаг, е акостирал в сряда в пристанището на Ираклион на гръцкия остров Крит.
Турското министерство на отбраната не е коментирало инцидента.
Миналата седмица Атина издаде Навтекс предупреждение, че "Nautical Geo" ще работи в близост до източния бряг на Крит, което изтече днес. Турция смята района за свои териториални води и дори го е включила в морското споразумение с Либия, подписано през 2019 г.
Гърция и Турция се конкурират в проучването на залежите от газ в Източното Средиземноморие на фона на нерешения им спор за принадлежащите им териториални води. Турция също смята себе си за гарант на правата на Северен Кипър върху залежи в района, посочва АП.
През лятото на 2020 г. гръцки и турски военни кораби застанаха едни срещу други в Източното Средиземноморие, след като Турция изпрати изследователски кораби, подкрепени от нейния флот, да търсят запаси от въглеводороди.
Въпреки че не се стигна до пряк конфликт, показателен за покачването на напрежението стана случаят със сблъсъка на гръцка фрегата с турски боен кораб през август тази година.
Противопоставянето накара Франция, Обединените арабски емирства и ЕС да се намесят в защита на правата на Гърция срещу така наречените от тях турски провокации. Конфронтацията накара Атина да подсили своите военноморски и въздушни сили с покупки на нова отбранителна техника, включително 24 френски самолета "Рафал".
Висши гръцки и турски служители се срещнаха два пъти тази година, за да обсъдят морския спор - първите разговори по въпроса от 2016 г. насам, пише АП.