Туристическият бранш настоява влизането в заведения без ограничение да става с всички възможни документа (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10209704 www.24chasa.bg
Около 2 часа продължи срещата на представителите от туристическия бранш с премиера Стефан Янев. СНИМКА: Велислав Николов

Настояваме за влизане в заведения и туристически обекти без ограничения за капацитета да става с всички възможни здравни документи - ваксинационен сертификат,  сертификат за PCR, документ за наличие на антитела за преболадували и всички останали възможни здравни документи. Това заяви председателят на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова след среща с министъра на туризма Стела Балтова. 

До 10 дни ще се реши какъв да е точно пакетът от документи за сертификати и ваксини, които ще се признават. Това ще се обсъди със здравните власти. 

В този срок трябва да се намери и решение как отпуснатите средства за туризма, отпуснати от актуализацията на бюджета, да бъдат използвани за стимули за ваксинация на населението, за да може туристическия бранш да работи. Според бранша, ако те се разпределят сред него, това няма да е ефективно, защото няма да са достатъчни. Разговори с това ще се водят с финансовия министър. Браншът настоява обаче да се увеличи бюджетът за национален маркетинг и реклама.

Третата точка, за която се настоява, е отсега да се вземат мерки за гарантиране на устойчивостта на туризма през следващата година.
Министър Балтова подчерта, че всички са обединени около тези точки и разговорът е бил изключетелно диалогичен. 

"Имаме нов министър на икономиката и на финансите, трябва да се срещнем и с тях, за да си кажем предложенията за мярката 60/40 и за това как да работим на база европейските практики", уточни и Ричард Алибегов, председател на БАЗ.