Издигнаха Георги Георгиев за шеф на СОС, в 15,30 ч ясно избран ли е

https://www.24chasa.bg/novini/article/10210044 www.24chasa.bg
Георги Георгиев СНИМКА: Фейсбук

Юристът Георги Геогиев е номиниран от групата на ГЕРБ - СДС за председател на Столичния общински съвет, след като Елен Герджиков подаде оставка във вторник.

Както "24 часа" вече съобщи Георгиев беше едно от новите и млади лица в листата на ГЕРБ - СДС на последните местни избори през 2019 г. Към момента той е председател на една от най-важните комисии в СОС - тази по бюджет и финанси.

Георгиев е адвокат към Софийската адвокатска колегия и асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Там той е защитил и докторска дисертация по търговско право. Специализирал е международно търговско право - магистратура в King’s College London.

"Георги Георгиев е един от най-активните общински съветници, вносител е на редица важни доклади за подобряване на градската среда, транспорта, намаляване на разходите и социални дейности. Той е доказан професионалист със солидно образование. Роден е през 1986 г. В момента е главен асистент по търговско право в Софийския университет. Той е управляващ съдружник в адвокатско дружество "Георгиев и Колев", съавтор на редица международни изследвания. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political science, финансиран от ЕК, за проучване на законодателството и съдебната практика на държавите - членки в областта на корпоративното управление", каза при представянето на номинацията председателката на групата на ГЕРБ - СДС Малина Едрева.

Тя бе направена, след като час и половина общинските съветници спориха трябва ли да бъде включена извънредна точка в дневния ред на сесията за избор на нов председател на СОС.

Още в началото Веселин Калановски от "Демократична България" предупреди, че групата няма да участва в "този фарс". Причината е, че според ДБ точката за избор на председател не е внесена според правилника на СОС - имала подписите на трима, а не на всичките четирима зам.-председатели на СОС. Калановски предупреди, че ако точката все пак бъде гласувана, от ДБ ще обжалват това решение.

Николай Стойнев от ГЕРБ контрира, че един от зам.-председателите - арх. Борислав Игнатов от ДБ първо подписал внасянето на точката, а тази сутрин с писмо заявил, че оттегля подписа си.

Според независимия Борис Бонев от "Спаси София" "точно в Деня на независимостта на България се демонстрира пълната зависимост на групата на ГЕРБ - СДС. И това е груба намеса в работата на СОС". Той поиска и оставката на столичния кмет.

"Нито един общински съветник от ГЕРБ няма от какво да се срамува", отговори му Едрева и го посъветва да гледа себе си и собствената си организация.

Недемократично и лошо ли е, че Методи Лалов не получи доверие от партийния си лидер, след като публично заявихте, че ще сте по-полезен в парламента, намеси се и Прошко Прошков от ГЕРБ - СДС.

"Тази ситуация не е нова. Преди 10 г. имахме подобна ситуация с един друг председател на СОС, който Елен Герджиков наследи. Очевидно е, че ГЕРБ ще заложи на това да се окопава в местната власт, не само в София. Групата на БСП има решение да не подкрепя каквито и да било решения, включително и кадрови, предложени от мнозинството", заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов и също настоя за оставка на кмета. Тъй като гласуването за председател по правилник трябва да се извърши лично чрез таен вот, той уточни, че поради здравословни и карантинни причини няма да участва в него. Гласуването ще се осъществи в сградата на общината.

Арх. Игнатов пък уточни, че действително първоначално е подписал с електронен подпис извънредната точка за избор на нов председател, защото смятал, че Елен Герджиков напуска по лични причини. "На следващия ден обаче чух изказването на Бойко Борисов и бях потресен. Това ме накара да променя решението си", обясни арх. Игнатов.

След номинацията на Георгиев от ДБ отново уточниха, че няма да участват в гласуването. Борис Бонев също заяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Георгиев, която е единствена за поста.

Според процедурата по гласуване общинските съветници, които иначе заседават онлайн, ще трябва да гласуват в общината. Те ще имат 2 часа, за да отидат и да упражнят там правото си на глас. Гласуването ще започне в 13 ч и ще продължи два часа - до 15 ч. След това в 15,30 ч трябва да бъдат обявени резултатите от гласуването и да стане ясно дали Георги Георгиев е избран за председател на СОС. 

Иначе в началото на сесията клетва като общински съветник положи Миглена Атанасова от листата на ГЕРБ - СДС. Тя влиза в СОС на мястото на Елен Герджиков.