Родители в Гърция против задължителните маски за децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10210788 www.24chasa.bg
В Гърция продължава недоволството на родителите от задължителните маски за децата в училищата. СНИМКА: Архив

Министерството на образованието подкрепя учителите, ще им разходите, ако се стигне до съд

Гръцката прокуратура разследва инциденти с родители, които са против носенето на маски и тестването на децата им срещу КОВИД-19 в училищата, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема", цитиран от БТА. Учебната година в Гърция започна с изискването за задължително носене на маска и самостоятелно тестване за учениците, за да се предотврати разпространението на заразата.

В последните дни все повече зачестяват случите, в които родители не само отказват да пращат децата си с маска, но и изпращат полиция при учители и подават жалби срещу преподаватели. От министерството на образованието напълно подкрепят учителите, посочва изданието, като допълва, че министерството покрива и разходите при евентуални съдебни действа.

Според преподавателя в Атинския университет Димостенис Сараянис, ако не бъдат наложени по-строги мерки, пандемията сред децата и в Северна Гърция ще придобие кошмарни измерения, съобщава на свой ред електронното издание на вестник "Та неа", пак според БТА. По думите му учебните заведения не изпълняват напълно предписаните мерки и ако това не се промени, до края на годината в страната ще бъдат регистрирани 12 хиляди случая сред децата. Сараянис смята, че ситуацията в Северна Гърция, където болниците вече са претоварени, е особено тревожна и пикът на заболеваемостта ще настъпи по-рано от миналата година.

Гръцки специалисти предупреждават за сериозни неприятности, създавани от хората, отричащи съществуването на вируса, съобщава "Та неа", като посочва, че роднини искат ексхумация на телата на техни близки, за да се потвърди, че са починали от КОВИД-19. Съдът е Атина е взел най-малко три решения за ексхумация с този довод, допълва още изданието.