Каква е рецептата за работещо онлайн обучение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10211224 www.24chasa.bg

След почти 2 учебни години в пандемията вече е ясно едно – дигиталното образование е тук, за да остане. То със сигурност ще надживее коронавируса, най-малкото заради заявките на Министерството на образованието и науката още от миналата година, че оттук нататък всяка грипна ваканция ще се учи онлайн. Педагозите вече натрупаха опит.

Видя се обаче, че не всички практики за онлайн обучение са еднакво добри. Механичното прехвърляне на урока от класната стая в Zoom, Skype, Moodle или MS Teams не води до желаните резултати. Истинският потенциал на онлайн обучението е в интерактивните образователни ресурси, видеосъдържанието, възможността за бърза проверка на знанията и лесно припомняне.

Както обикновено се случва, докато публичният сектор се адаптира бавно, частният запълни празнината.

Пример за това е образователната платформа е-просвета, създадена от най-голямата българска издателска група. „Просвета“ и А1 обединиха усилия и вече втора учебна година е-просвета ще бъде българското електронно училище - незаменим помощник за хиляди учители и десетки хиляди ученици.

Двата ключови фактора – подходящи устройства и интернет връзка

Тезата, че онлайн не може да се учи, беше опровергана от практиката. Ефективното дистанционно обучение е възможно, а необходимите фактори, които могат да го превърнат в реалност, са три – добра интернет връзка, подходящи устройства за учениците и разнообразно дигитално образователно съдържание, съответстващо на изискванията на МОН.

Такъв вариант предлага А1 с новото си пакетно предложение, включващо таблет и абсолютно неограничен трафик към е-prosveta.bg на обща цена от 15,99 лева месечно. Клиентите на А1 ще получат още и 19 500 МВ на максимална скорост извън неограничения трафик към образователната платформа.

Предложенията на А1 и е-просвета обаче не са ограничени само за клиенти на телекома. Предлагат се варианти на абонамент за период от една година, две години, месец за месец, както и 18-месечен абонамент с еднократно плащане. С тези опции няма обвързване с договор с телекома, а абонатите получават достъп до образователните ресурси веднага, в момента на регистрацията си.

Какво ще открият учениците в е-просвета

Образователната система в България позволява на всяко училище да определи само по кои учебници да се учи. Това не бива да притеснява родителите на деца, които учат по учебници на други издатели, различни от „Просвета“.

Така е, защото съдържанието в е-просвета е съобразено с програмите на МОН, а те са еднакви за всички, без значение какви учебници ползват в училище.

Освен учебниците на издателската група за всички възрасти и по всички предмети от детската градина до 12-и клас, е-просвета съдържа специални кратки е-уроци. Те не са по конкретни учебници, а по темите на съответната образователна програма. Синтезират най-важното и завършват с тест за проверка на знанията.

Освен образователни филми, илюстрации и аудио материали (особено ценни в обучението по чужди езици), във всеки такъв кратък е-урок са вградени и интерактивни упражнения, които допринасят за затвърждаване на наученото. Тези видеоуроци са заснети с едни от най-добрите български учители. Продължават да се заснемат нови и нови и да се качват своевременно в платформата.