"Боинг" ще строи бойни дронове в австралийски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/10211989 www.24chasa.bg
“Боинг 737 Маx 8” СНИМКА: РОЙТЕРС

Базираният в Чикаго гигант в сферата на въздушнокосмическите технологии "Боинг" обяви намерение да строи нов тип автономен боен летателен апарат в Австралия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Боинг" каза днес, че е избрал град Тууомба в щата Куинсланд за място за окончателно сглобяване на безпилотните си апарати "Лойъл уингмън". Първите тестови полети бяха извършени по-рано тази година.

Съобщението на "Боинг" идва по-малко от седмица след като САЩ, Великобритания и Австралия обявиха нов съюз за сигурност, който ще снабди Австралия с подводници с ядрено задвижване. Сделката беше осъдена от Китай и повиши напрежението в Индо-тихоокеанския регион.

Скот Карпъндейл, управляващ директор на "Боинг дифенс Австралия", каза, че разработката на новия дрон върви по план. Той каза, че дронът използва изкуствен интелект и работи в тандем с пилотирани самолети. По думите му той е бил замислен, проектиран и разработен в Австралия.

Това ще бъде първият боен летателен апарат, проектиран и произведен в Австралия от половин век. "Боинг" Австралия в момента разработва шест от тези дронове в партньорство с Кралските австралийски военновъздушни сили.

Карпъндейл каза, че засега не са потвърдени поръчки, но австралийското правителство изглежда уверено и доволно от способностите на "Лойъл уингмън".

"Има значителен интерес от други страни", добави Карпъндейл.

Той каза, че дронът ще бъде построен в завод на летище "Уелкамп", собственост на корпорацията "Вагнер".

Председателят на "Вагнер", Джон Вагнер каза, че се надява, че завод от въздушнокосмическия и отбранителен отрасъл ще привлече повече подобни компании.

Очаква се проектът да създаде 300 работни места по време на строежа на завода и 70 по време на експлоатацията.

Премиерката на щата Куинсланд Анастейжа Палашчук каза, че съобщението е "фантастична новина" и това ще е първият производствен обект на "Боинг" от този тип извън Северна Америка.