НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/10212230 www.24chasa.bg
Много фирми са се възползвали от възможността, която им дава НАП, и са коригирали годишните си финансови отчети.

Само в 33 дружества липсват 28 милиона

Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева.

След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети, данъчните инспектори установили, че в 217 от тези дружества кешът всъщност липсва, то на доста голяма стойност - близо 216 млн. лв. От тях 27,8 млн. лв. са съсредоточени само в 33 от фирмите.

В случая става дума предимно за необосновано високи разходи на собствениците на фирмите за лични нужди, обясниха пред “24 часа” данъчни.

Често срещана практика е те да си купуват коли или други скъпи вещи, за които обаче не могат да намерят веднага разходнооправдателен документ. Затова в годишните финансови отчети счетоводителите им обикновено пишат, че тези пари се намират в брой в самата фирма, защото в противен случай върху разхода трябва да се плати данък, а купената скъпа вещ не винаги може да се добави към активите на фирмата.

Кампанията всъщност е започнала още преди около два месеца и първоначално е обхванала 11 588 рискови дружества, в чиито годишни финансови отчети са забелязани прекалено големи суми пари в брой. Всички те са получили електронни писма или обаждания от информационния център на НАП да си сверят касовите наличности с посоченото в отчетите. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата са се възползвали от тази възможност и са коригирали годишните си финансови отчети. Това е позволено от Данъчно - осигурителния процесуален кодекс, достатъчно е само фирмата да посочи, че е допуснала техническа грешка. В такъв случай отчетът се подава повторно и несъответствието с действителните касови наличности може да се коригира.