Бившият американски полицай, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10213212 www.24chasa.bg
Джордж Флойд

Бившият американски полицай Дерек Шовин обжалва присъдата си от 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г. Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Дерек Шовин подаде апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса.

Присъдата му бе посрещната с облекчение в страната, която се страхуваше от ново нажежаване на атмосферата, ако той излезе свободен от съдебната зала.

Преди Шовин само десетина полицаи в САЩ са били наказвани със затвор за убийства, извършени при изпълнение на служебните си задължения.

На 25 май 2020 г. 44-годишният бял полицай Дерек Шовин решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Шовин неизменно уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.