"168 часа": Няма чипове! За нова кола вече се чака като при соца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10214826 www.24chasa.bg

Кризата с чиповете блокира автоиндустрията, производството на смартфони, таблети, компютри, камери и почти всички стоки за бита

Една от най-абсурдните шеги на Тодор Живков: "Тази година завод за полупроводници, догодина за цели проводници", по невероятен начин се сбъдва. През 2021 г. дефицитът на чипове ще е огромен, а догодина дори леко да се увеличи производството, то пак няма да е достатъчно, за да задоволи нарастващото търсене.

Продажбите на нови автомобили в Европа са в точката на замръзване заради липсата на чипове. Те са толкова ниски, че дори при най-свирепите локдауни бяха по-високи.

Регистрациите на нови автомобили са се сринали с 19% през август и с 24% през юли спрямо миналата година, констатират от Асоциацията на автомобилните производители в Европа. В България ситуацията е по-различна, защото тук пазарът е с миниатюрни мащаби. Според асоциацията през август продажбите у нас са се повишили с 0,7%.

И ако тук пазарът е изкривен поради мащабите си, в Европа ситуацията е доста по-драматична. Там в момента за нова кола се чака както навремето при социализма у нас. В ЕС продажбите на най-големите автопроизводители през август паднаха драматично – с 14% при VW Group, с 29% при Stellantis, с 23% при Renault. Още по-зле е ситуацията при "Мерцедес", където търговията се срина с 38%, а при БМВ с 18%. "Форд" намалява сглобяването на нови автомобили в американските си заводи в Диърборн и Канзас, както и в канадското си поделение в Оуквил.

Фабриката на "Волво" в Швеция ще затвори, след като стана ясно, че през юли продажбите са едва 57 хил. коли, което е с 9% по-малко от същия месец на предходната година. Оттам обявиха, че причините са няколко – пандемията, намалелите продажби и глобалният недостиг на компоненти за електрониката.

"Фолксваген" също

очакват предизвикателства

до края на годината заради дефицита на чипове.

И "Тойота" не е пощадена - тези дни от концерна обявиха, че ще съкратят производството в световен мащаб с 40% заради недостига на части в Азия във връзка с пандемията и липсата на полупроводници. Компанията официално обяви, че през септември ще намали производството си почти наполовина - от 900 на 500 хил. автомобили.

От "Шкода" съобщиха, че ще затворят два от заводите в Чехия за една седмица между 27 септември и 3 октомври, което ще забави доставките.

Но автоиндустрията съвсем не е единственият потърпевш и “всемогъщата ръка” на пазара невинаги може да се справи с подобни заплетени ситуации. Производството на хиляди продукти, използващи чипове, като мобилни телефони, таблети, компютри, игри, камери, игрови конзоли, смартчасовници, домакинска техника и др. е пред сериозно изпитание. Причините са няколко. Първата е, че секторът все по-трудно задоволява нарастващото търсене от 2014 г. насам. Електрониката се развива с бързи темпове

и почти всички продукти в бита вече зависят от чиповете. Някои са с по-старото поколение полупроводници, но високотехнологичните и иновативни компании в битката за клиенти изискват все по-нови и модерни чипове.

Анализатори предупреждават от години, че ще се стигне до момент на неминуем дефицит, и още в началото на 2020 г. те се оказаха прави. Планираният недостиг съвпадна по фатален начин с първите огнища на коронавируса в Китай. Тогава затвориха фабриките в страната, в Тайван и Южна Корея. Мерките тъкмо са поразхлабиха и в САЩ, предусетили накъде отиват нещата, забраниха да се продават чипове на една от най-бързоразвиващите се китайски компании Huawei. Естествено, оттам веднага се обърнаха с поръчки към азиатските доставчици, но не бяха единствените. Концерни като Apple, Samsung и Xiaomi също усетиха кризата и навреме си осигуриха достатъчно запаси и регулярни доставки на чипове, а закъснелите бяха обречени на всички неудобства, свързани с дефицита, на който сме свидетели в момента.

Втората причина се оказаха особеностите на пандемията. Още при първия локдаун, когато милиони хора започнаха да работят от вкъщи, покупките на компютри, таблети, смартфони, камери скочиха главоломно. Милиони компании минаха в онлайн режим, огромните им екипи, пръснати по цял свят трябваше да работят в стабилна и надеждна интернет среда. Тези все по-високи стандарти в дигиталната икономика

ускориха масовото навлизане на 5G,

придружено от нарастващи изисквания към все по-нови и модерни чипове във все по-големи количества. Причината е, че хората масово се преориентираха към 5G и започнаха с ускорени темпове да подменят телефоните и оборудването си, за да се възползват от бързината и удобствата на тази технология. Стигна се дотам, че производителите на игровите конзоли PS5 официално заявиха, че не могат да задоволят търсенето, а от Apple предупредиха, че глобалният недостиг в един момент може да се отрази дори на тях и на техните продажби.

Какви са другите причини за сложната ситуация четете ТУК