ЕС призова Полша да допусне Фронтекс по границата с Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/10216666 www.24chasa.bg
Служители на европейската гранична агенция ФРОНТЕКС. СНИМКА: СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейската комисия поиска от Полша да допусне служители на Фронтекс по границата си с Беларус, където при опит да влязат в ЕС умряха петима мигранти, съобщи Ройтерс, предаде БТА. 

"Разбираме, че полските власти се намират в трудна ситуация. Тя беше създадена в резултат на опит да се използват хората като инструмент за политически цели", каза на пресконференция говорител на ЕК.

"Изключително важно е Полша да изпълнява задълженията си по охрана на границата по ефективен начин. Но това не бива да става за сметка на човешкия живот. Призоваваме властите в държавите членки да направят така, че хората на границата да получават необходимата грижа и помощ."

Говорителят заяви, че допускането на служителите на съвместната служба за гранична охрана Фронтекс е "много добра идея".

Полша, която разполага с едни от най-големите сили за гранична охрана в ЕС, каза, че се справя със ситуацията и не покани Фронтекс.

Варшава въведе извънредно положение по границата с Беларус - която се явява и източна за Евросъюза - което означава, че дотам не се допускат никакви журналисти и правозащитници, които да наблюдават развоя на събитията.

След смъртните случаи с мигранти върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет също призова съседите на Беларус да пазят кандидатите за убежище.

В изказването си пред Съвета на ООН за правата на човека тя допълни, че беларуските власти са погазили основни свободи с арестите на журналисти и активисти "по обвинения, които често пъти изглеждат политически мотивирани".

"Вземам повод да напомня на всички правителства, че според международното право не бива да се отказва никога и на никого възможността да кандидатства за убежище или друг вид международна закрила", каза Бачелет на женевския форум.

Нелегалните мигранти и кандидатстващите за убежище имат право на храна, вода и медицинска грижа и всяка молба за убежище трябва да бъде разглеждана индивидуално, заяви тя.

По-рано днес полските граничари съобщиха за петия смъртен случай в пограничната зона - иракчанин, починал вероятно от инфаркт.