Министър Кацаров: Политически саботаж - има разпореждания да не се разкриват Ковид зони

https://www.24chasa.bg/novini/article/10216844 www.24chasa.bg
Министър Стойчо Кацаров Кадър: БНТ

Смисълът е да подобри имунната система на хората, за да предотврати по-тежките и смъртни случаи. Препоръката е за РНК ваксини. "Пфайзер" е, защото те са най-напреднали в изследванията си за поставянето на тази трета доза. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ здравният министър Стойчо Кацаров за третата доза от ваксините срещу Ковид-19, която вече е позволена и в България.

Тези ваксини са от лекарства, от които има най-малко странични ефекти. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори само хората над 60-годишна възраст, съм готов да отменя мерките. Много искам да го направя, каза той.

По думите му стремежът е присъственото обучение да продължи до края на учебната година, освен ако не навлезем в тъмночервената зона.

"Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца. Продължава при децата да протича по-леко заболяването. Относно случаи на смъртност при деца, те са с тежки увреждания", допълни министър Стойчо Кацаров.

В момента ситуацията е много напрегната, но няма паника и хаос. Създадена е добра организация в цялата страна и засега не сме в критична ситуация. И в момента могат да се изписват безплатни лекарства. За пръв път се изписват медикаменти за домашно лечение при остри заболявания, досега беше само за хронични, уточни министърът.

Те са безплатни за здравно осигурените, здравно неосигурен ще получи диагностика, но няма да получи безплатни лекарства. Става по-бавно, отколкото ми се иска, но виждам някаква политическа намеса и опит за саботаж. Има разпореждания към общини да не се разкриват Ковид зони. Цената на изборите не си струва това, посочи Кацаров.

"Аз съм силен привърженик ваксинацията да е доброволна, възможно е да се обсъдят мерки за повишаване на сигурността на определени категории хора, например един конгрес да може да се проведе, ако в залата бъдат допускани само хора, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест", уточни още Стойчо Кацаров.

Той коментира и сигналите за фалшиви COVID сертификати.

"Те са анонимни, да ги разкрие може полицията и прокуратурата, допускам, че част от ваксинираните случаи в болница може да са имунизирани само на книга и затова да са починали, да са попаднали в болница и да са в тежко състояние", коментира още Стойчо Кацаров и отбеляза, че е нямал колебания относно уволнението проф. Асен Балтов.

Здравната ни система е в много лошо състояние - тежко дебалансирана. Дисбалансите могат да бъдат поправени, но изискват законодателни промени, заключи той.