Историк от Скопие: Желаещи да станат български граждани подписват декларация, че са македонци

https://www.24chasa.bg/novini/article/10217744 www.24chasa.bg

Историкът, университетски преподавател от Скопие Георги Чакаряневски направи интересно изявление пред македонското издание "Локално", че македонски граждани, които получават български паспорти, преди да ги получат, ходят при нотариус и заверяват декларация със следния текст:

"Аз...от татко Македонец……. и майка Македонка……, по националност съм Македонец. Правя това изявление, защото искам да получа български паспорт, който ми трябва за лична употреба, защото като шофьор трябва да управлявам камион в ЕС. Заявявайки, че съм македонец, искам да свидетелствам пред сегашните и идните поколения, мои наследници, че по националност съм Македонец и че българският паспорт го изваждам изключително и само за лични нужди".

Според Чакаряневски имало много македонци, които били принудени да получат българско гражданство, "не заради някакви български чувства", а  най-много били международните шофьори.

Той коментира и премахването на думата "български" пред "фашистки окупатори" в учебниците и на паметниците. Той не бил против "малки технически корекции", като вместо "български фашисти" в учебниците да пише "Фашистка България в хода на Втората световна война“.

Припомня, че в македонските учебници били направени корекции и вместо „турско робство“, сега учениците учат за „турско владичество".