Жителите на Мадара решават дали да се отделят от Шумен на референдум днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/10219760 www.24chasa.bg
Мадарският конник

Жителите на село Мадара решават дали да се отделят от община Шумен и дали да преминат към по-малката община Каспичан на местен референдум. Допитването е днес и ще продължи до 20 часа.

Малко над 900 жители на Мадара могат да решат бъдещето на популярното село, където се намира глобалният символ на България - Мадарският конник.

Инициативният комитет, който организира референдума, твърди, че в община Каспичан кметството ще получава по-добро финансиране, предава БНР.

Смяната на административния център обаче ще предизвика битови проблеми за жителите на Мадара.

"Към Шумен има поне транспорт. В Каспичан няма нито лекари, нито нищо. Ще ни прехвърлят към Нови пазар. Трябва да се сменя всичко - лични карти, адреси, всичко";

"На нас и медицината ни е в Шумен, и правосъдието ни е в Шумен";

„Бяхме в Каспичан, не бяхме добре. В Шумен сме - пак не сме добре. За Мадара никой не мисли в тази държава", казаха жители на селото пред микрофона на БНР.

Жителите на Мадара, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в сектор "Български документи за самоличност" към шуменската полиция. Там ще има дежурни служители днес от 8,30 до 17,30 часа.