"Газпром" готова да увеличи доставките на газ за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10220997 www.24chasa.bg
ДМИТРИЙ ПЕСКОВ СНИМКА: РОЙТЕРС

Руският енергиен гигант "Газпром" е готов да увеличи доставките на газ за Европа, съобщи днес агенция "Интерфакс", позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитирана от Ройтерс.

Според агенцията Песков е казал още, че "Газпром" е заинтересован от сключване на повече договори за доставка на газ за Европа, предава БТА.

В момента цената на природния газ в ЕС е рекордно висока, а токът на британския спот-пазар се увеличи със 700 процента заради недостига на газ, предизвикан от свиването на доставките от страна на Газпром".

Руският президент Владимир Путин отказва да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода „Северен поток 2". Въпросът е дали Русия не води тази игра, за да форсира завършването на проекта, допускат експерти. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи и те подозират зад това поведение специална тактика. Но отбелязват, че това не е единствената причина за повишаването на цените.

Цената на газа на едро сега на моменти надхвърля 70 евро за мегаватчас, докато в разгара на пандемията цената бе едва пет евро. Европа изпитва остър недостиг на газ - хранилищата са необичайно празни за сезона. А потребностите няма как да бъдат задоволени на ниски цени. „Високите цени се дължат най-вече на изненадващото повишено търсене в международен мащаб", казва анализаторът на енергийния пазар Ханс Кьониг.

Цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили в световен мащаб поради увеличеното търсене в Азия. Недостигът на газ в Европа може да бъде ликвидиран с допълнителни доставки от Русия, но "тя не осигурява очакваните от пазарите количества", посочва Том Марцек-Мансер от лондонската консултантска компания ICIS, цитиран наскоро от "Дойче веле" Той подчертава, че проблемът не е в капацитета на газопроводите.

Според Марцек-Мансер, вероятните версии са две. Първата е, че руският държавен концерн „Газпром" има вътрешни проблеми, които не му позволяват да произведе достатъчно газ. „Зимата в Русия бе дълга и запасите от газ са необичайно малки." Част от проблемите е наличието на технически затруднения, и най-вече отпадането от експлоатация на една голяма компресорна станция. А освен това Турция и Китай внасят все повече газ от Русия, тъй като търсенето там е много високо.

Втората възможна интерпретация е, че Русия и „Газпром" ограничават износа за Европа съзнателно и по стратегически причини - като не покриват допълнителното търсене, казва Марцек-Мансер. И така вероятно се цели оказването на натиск за ускоряване на сертифицирането на „Северен поток 2". Газопроводът е почти готов, но заради липсата на сертификация още не работи.