Вучич пред Столтенберг: Сърбия не заплашва мира в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/10221230 www.24chasa.bg
Александър Вучич СНИМКА: Ройтерс

Сръбският президент Александър Вучич разговаря днес по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод положението в Северно Косово, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

Вучич е изтъкнал, че Сърбия с абсолютно нито едно свое действие не е нарушила нито Брюкселското споразумение, нито Резолюция 1244 на ООН, нито по друг начин е заплашвала мира в региона.

"Седем дни продължава пълната окупация с БТР-и на северната част на Косово, която се извършва от Прищина, и цялата международна общност "мълчи гръмогласно", е подчертал сръбският президент.
Столтенберг от своя страна е окачествил ситуацията в Северно Косово като "тревожна".

"Изведнъж всички са загрижени, когато на територията на Централна Сърбия видят хеликоптери и самолети, защото сигурно не трябва да има такива, или не трябва да летят, докато Курти или някой от международната общност не им даде разрешение", е изтъкнал Вучич.

Той е заявил, че "Сърбия спазва всички международни споразумения, които е подписала, и че винаги ще се държи отговорно и сериозно, но Сърбия продължава да пита кога ще бъде започнато създаването на Съюза на сръбските общини и кога бронираните части на (Албин) Курти ще бъдат изтеглени от Северно Косово", се посочва в съобщението на пресслужбата на сръбския президент.

Вучич е изразил благодарност на генералния секретар Столтенберг за коректното отношение и желание да бъде чута сръбската страна и е поставил въпроса: "Коя норма на международното право е нарушена от Сърбия? Днес, вчера или когато и да било?".