Партиите, минали 1%, не плащат наеми по закон, но Минеков ще гони само ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10221679 www.24chasa.bg
Министърът на културата Велислав Минеков

Някой подведе културния министър и той обяви, че централата ѝ в НДК ѝ била дарена от областния управител

При двата кратки парламента не остана време да се раздадат държавни офиси на новите в НС

ИТН под наем в част от помещенията, ползвани от “Шоуто на Слави”

Втора година парламентарно представените партии и тези, минали 1% на последните избори, имат право да ползват безвъзмездно държавни и общински имоти. Само ГЕРБ обаче бе нарочена за гонене от централата си в административната сграда на НДК от служебния министър на културата Велислав Минеков.

Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява етажите за отпаднала полза и ги дарява на партията си. Оттогава няма лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК. Защото и НДК трябва да се спасява и ще разчитам на новия борд за това. Искам си наема, обяви той в неделя пред Би Ти Ви.

Искането на служебния министър на културата веднага предизвика гневна реакция на доскорошните управляващи. “Лъжа”, скочиха те и обявиха, че чакат Минеков и вътрешният министър Бойко Рашков, когото обвиняват в политически репресии, да дойдат заедно, за да ги изхвърлят от офисите.

Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии. Очевидно, след като ерата на

изчегъртването

на ГЕРБ

приключи

неуспешно, е

дошло време

на изкъртването

В развитите демокрации това се нарича политическа репресия, се казва в позиция на партията, която бе разпратена до медиите малко след като Минеков направи изявлението си.

Темата не пропусна да коментира и лидерът на партията Бойко Борисов, докато приветстваше делегатките на национална конференция на ГЕРБ-Жени.

След днешните изказвания на служебния министър Минеков, който щял да гони първата политическа сила от офисите ѝ, от централата... аджеба, нали е по конституция. Служебното правителство трябва да уреди само едни честни избори, а те не са честни. Защото не приеха нито да броят квитанциите, нито да ги осигурят. Само да му напомня, защото те конституцията не спазват, че има един текст от закона - чл. 31 от Закона за политическите партии, ние го спазваме, да спре да лъже. Ако искат да дойдат с Рашков да изгонят хората от офисите, ние също ще запознаем Брюксел, може би и комисията LIBE с безобразията на служебното правителство, закани се Борисов.

Бившите управляващи получиха 16-и и 17-и етаж от административната сграда на НДК през 2011 г. Обитаваха ги и преди това, но в периода 2007-2010 г. наемът се плащаше на НДК. След като ГЕРБ спечели парламентарните избори през 2009 г., получи право да ползва държавен имот на преференциални цени. През 2010 г. двата етажа бяха взети от двореца на културата и дадени на областната управа София-град. По това време областен управител бе Данаил Кирилов, който впоследствие стигна и до поста министър на правосъдието в третото правителство на Бойко Борисов.

Съпротива срещу отнемането на двата етажа от НДК и даването им под наем на ГЕРБ е била една от основните причини за смяната на бившия директор на НДК Христо Друмев при първото правителство на Борисов. Друмев обяви тези си подозрения години по-късно.

След като получава двата етажа в НДК под наем, ГЕРБ е плащала по 5 лв. на кв. м, като това е един от най-високите наеми в София според данни на областната управа.

За сравнение, БСП плаща за партийната централа на “Позитано” 20 по 1,83 лв. на кв. м. Наемите на останалите партии са още по-ниски.

От февруари 2020 г. ГЕРБ става и първата партия, която получава правото да ползва партийната си централа безвъзмездно за срок от 10 години. Това става с решение на третото правителство на Борисов, след като в края на 2019 г. е променен чл. 31 от Закона за политическите партии.

В края на 2019 г. партийната субсидия бе намалена на 1 лв. със Закона за бюджета за 2020 г. Това бе отговор на Борисов и ГЕРБ както на исканията на Слави Трифонов за намаляване на субсидиите, така и на разкритията, че в продължение на години политическите сили са получавали от държавата по 13 лв. вместо предвидените в закона 11 лв. на действителен глас.

Като компенсация за партиите

ДПС предложи

те да ползват

държавни и

общински имоти

безвъзмездно,

ако са в парламента или на последните избори са получили над 1% от действителните гласове, и този текст бе приет. Заедно с този текст ДПС прокара и разрешение партиите да получават безлимитни дарения от физически лица и от бизнеса.

Макар през декември 2020 г. субсидията да бе вдигната на 8 лв., възможностите за финансиране от страна на бизнеса и безвъзмездното ползване на частна държавна собственост за офиси останаха. Това е непроменено и до днес.

Само ГЕРБ обаче се е възползвал до момента от правото да ползва партийната си централа в София, без да плаща наем, показа проверка на “24 часа” в областната управа и МРРБ. Като причината е, че останалите партии имат неизчистени задължения за наеми за предни години или неплатени такси смет. Други пък очаквали законът да влезе в сила автоматично и все още не са подали пред областната управа исканията си за промяна на договорите им за наем.

БСП обаче не плаща за централата си на “Позитано” 20, въпреки че няма решение на правителството за безвъзмездно ползване. Това бе разкрито от зам.-председателя на “Има такъв народ” Тошко Йорданов през май, когато 45-ото НС отново дебатираше намаляване на партийната субсидия на 1 лв.

БСП дължи над 148 хил. лв. за “Позитано”,

наеми не са

платили и НФСБ,

и “Воля”

за дадените им от третия кабинет на Борисов етажи в сградата на “Раковски” 134.

Въпреки че не са задвижили документите за безвъзмездно ползване на централите си, БСП и ДПС чувствително са намалили разходите си за наеми през 2020 г., показват партийните им отчети. През 2019 г. социалистите са платили 299 хил. лв. за наем на помещения за партийни нужди, докато през 2020 г. разходът им е бил само 98 хил. лв. При ДПС намалението е от 334 хил. лв. през 2019 г. на 197 хил. лв. през 2020 г.

От новите партии, които присъстваха в 45-ото и 46-ото народно събрание, пък

централи от

държавата имат

само ДСБ и

“Движение 21”

А за останалите просто не е останало време, за да се задвижат процедурите по отпускане на имоти за партийни централи. Като “Има такъв народ” например ползва за целта помещения в НДК, които преди това са били ползвани от “Шоуто на Слави”, докато бе част от Би Ти Ви. Лидерът им Трифонов пък прави срещите си в офиса на собствената си телевизия в кв. “Левски”.