Вулканът на остров Ла Палма отново започна да изригва след кратко прекъсване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10225363 www.24chasa.bg
Вулканът отново изригна на остров Ла Палма СНИМКА: Архив

Вулканът на канарския остров Ла Палма днес отново започна да бълва лава, след като по-рано днес изригването беше спряло за два часа, предаде ДПА.

Потокът от лава отново тръгна по склона, а в небето над вулкана Кумбре Виеха се появи черен облак, съобщи държавната испанска телевизия RTVE.

След осемдневни изригвания, предизвикали значителни щети, евакуация и ограничения върху придвижването на местни жители, от вулкана внезапно спря да излиза лава, но прекъсването беше кратко, предаде БТА.

Вулканолог заяви днес по RTVE, че такива прекъсвания във вулканичната активност не са необичайни и е прекалено рано да се каже дали изригването най-сетне е свършило.

Днес потокът от лава наближаваше морето и беше само на 800 метра от западното крайбрежие на Ла Палма. Това накара властите да наложат ограничения в няколко близки градчета.

Властите предупредиха, че при контакта на нагрятата до 1000 градуса по Целзий лава със солената вода може да се отделят отровни газове и да се образува солна киселина.

Ограничения са въведени в Сан Борондон, Марина Алта, Марина Баха и Ла Кондеса, където на хората е разпоредено да не излизат от вкъщи и да държат вратите и прозорците затворени.

Засега не се предвижда по-нататъшна евакуация.

Вчера лавата се движеше бързо към крайбрежието и премина през градчето Тодоке, разрушавайки църква. Енориаши успяха да спасят скулптура на Исус на кръста, други свещени статуи и картини преди камбанарията да рухне, заобиколена от гъст облак дим. Вярващите обаче не са успели да спасят олтара.

Потоците от лава са широки около 600 метра и набират скорост надолу по планинските склонове.

Междувременно летището на Ла Палма отново беше отворено, съобщи в Туитър операторът на аеропорта "Аена". Пистата е почистена от вулканична пепел. На сайта на "Аена" пише, че са предвидени два полета до и от Ла Палма.

Пътниците могат да се качат и на ферибот до остров Тенерифе и чакащите се наредиха да дълги опашки, за да се придвижат по море.