BG ваксина във флакон няма да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/10226287 www.24chasa.bg

Не може да се чака готов препарата от българските учени, още миналата година обяснихме, че всички клинични изпитвания на ваксина се извършват само от фармацевтични гиганти. Това обяви проф. Пенка Петрова пред Би Ти Ви. Тя е ръководител на Института по микробиология на БАН.

Преди дни обаче проф. Чорбанов също от БАН заяви, че на 5 октомври щяло да има представяне на българската ваксина. Получи се недоразумение, обясни колежката му  - защото е политик, не довърши изречението си, каза тази сутрин проф. Петрова.

Всъщност той ще представи доклад за идеята си за тази ваксина на конгрес по вирусология, ще обясни докъде са стигнали в момента, изясни колежката на Чорбанов, който бе депутат от партията на Слави Трифонов.

Разработването върви по план, завършва вече проектът с институт "Пастьор", добре върви работата и с фонда "Научни изследвани", увери проф. Петрова. Като научни резултати са постигнати доста неща, но флакон с ваксина не можем да представим, обобщи тя. Имало дори два прототипа, но не са тествани на хора, още вървят експериментите с мишки. Като научна разработка ще си я завършим, но българската ваксина, след като фирми не се ангажират, няма да има, бе ясна шефката на института по микробиология.

Може би след година, когато отчитаме проекта с фонд "Научни изследвания", ще бъде готов и втория прототип, каза още тя.

Иначе българската ваксина се разработва и под формата и на инжекция, и на спрей. Протеинова е, би действала и срещу нововъзникващи коронавируси. Това няма да е последната пандемия в света и всяко научно знание е ценно, а при нова се надявам да сме на нивото на "Пфайзер" и "Модерна", коментира професорката.