ВВС са домакин на европейската тренировка със „Спартан“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10226756 www.24chasa.bg
Самолет „Спартан“ от състава на ВВС Снимка Архив

Българските Военновъздушни сили са домакин на европейската летателна тренировка на потребителите на военнотранспортни самолети „Спартан“ от страни-членки на ЕС - „European Spartan Exercise - 2021“ (ESE 2021). Тя се провежда на летище Пловдив и в нея участват основно летателен и инженерно-технически състав на самолети „Спартан“ от България, Италия, Литва и Словакия. В международната тренировка са включени също екипажи на самолети Су-25, военнослужещи от специалните сили на Италия и България и военномедицински екипи.

Летателната дейност в рамките на ESE - 2021 започва от днес. Основният район за тактическата подготовка, която включва изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели, е летище Чешнегирово. Планирани са заходи на военнотранспортните самолети за симулирано десантиране на товари и в района на авиационния полигон на ВВС - Елена, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане.

По време на международната летателна тренировка с военнотранспортните самолети „Спартан“, която продължава до 8 октомври, ще бъдат изпълнени и съвместни полети със самолети Су-25. Те ще бъдат използвани за създаването на тактическа въздушна обстановка. Екипажите на военнотранспортните самолети ще отработват тактически елементи на полета и ще изпълняват полети на малка височина и преодоляване на противовъздушната отбрана на страната. Ще бъдат изпълнени и задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В сценария на ESE - 2021 се предвижда да бъдат изпълнени процедури за авиационна медицинска евакуация съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Литва.

В структурата за командване и управление на международната летателна тренировка са включени представители на военновъздушните сили на страните-участнички, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи са под ръководството на италиански тактически инструктор от Международния център за подготовка на симулатор за самолети „Спартан“ в Италия. В тактическото управление на полетите на летище Чешнегирово основна роля за съдействие и споделяне на опит ще имат военнослужещите от италианските специални сили.

Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise - 2021“ е полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС.

Европейската летателна тренировка с военнотранспортни самолети „Спартан“ (C-27J Spartan) се провежда ежегодно като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J от страни-членки на ЕС. Инициативата е на Европейската агенция по отбрана и е насочена към синхронизиране на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав. Водеща страна в проекта е Италианската република.