Цветозар Томов, ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите съгласно правилата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10227873 www.24chasa.bg
ЦВЕТОЗАР ТОМОВ

ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс и със сегашните устройства. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия Цветозар Томов, предава БНТ.

Късно в понеделник ЦИК прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември.

Причина за прекратяване на поръчката е надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея.

"Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпроса. В четвъртък започваме да правим редовни брифинги и ще научите докъде сме стигнали", каза пред журналисти Томов.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятният изход от тази ситуация, Томов каза, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение.

"При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства", каза Цветозар Томов.

Той посочи, че това е вариант, който крие риска от създаване на напрежение, затова те се стремят да купят още устройства.

Но пак казвам, няма да провалим изборите, ако това не се случи, каза още Томов.