В Тунис за първи път жена бе натоварена да състави правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10231432 www.24chasa.bg
Каис Сайед

За първи път в историята на Тунис жена бе натоварена да състави правителство, предаде Франс прес.

Днес президентът, възложи задачата на Наджла Буден - два месеца след като уволни предишния кабинет. Тя трябва да направи това "във възможно най-кратки срокове", съобщи в комюнике на канцеларията на държавния глава, предава БТА.

Човек на науката, 63-годишната Буден е напълно непозната за широката общественост.

За първи път жена ще оглави туниското правителство. Премиерските правомощия обаче са значително орязани от "извънредните мерки" от 22 септември, с които президентът суспендира важни текстове от конституцията.

Президентската канцелария разпространи видеозапис, на който Сайед приема Буден в кабинета си и й възлага да сформира ново правителство, което да му представи "в следващите няколко часа или дни".

Тунизийският президент многократно е подчертавал "историческия характер" на назначаването на жена за първи път за ръководител на правителството на страната. "Това е чест за Тунис и израз на признание към тунизийските жени", подчерта той.

Основната задача на бъдещото правителство ще бъде "да сложи край на корупцията и хаоса, разпространили се в много държавни институции", се отбелязва в комюникето на президентската канцелария.