Разделението провокира Анастас Герджиков да стъпи в политиката, която не харесва, заради нуждата от кауза и мост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10237459 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков

Ректорът на Софийския университет бе част от списъка от 13 българи, с които бихме се гордели като президенти, но не влизаха в рамките на отделните партии

Много пъти съм посочвал висшето образование като пример за това, че с надпартиен консенсус може да се проведе успешна реформа. Същото трябва да се случи в здравеопазването и в социалната политика, но нереформираните сфери са толкова много, че е трудно да ги изброя.

Това е отговорът на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите в България, на въпроса на “24 часа” кои са трите области, в които има нужда от спешни реформи. Даде го точно преди месец - потърсен от нас заради споменаването на името му сред тези на умни и успели българи, на които би прилегнал постът на държавен глава.

На 23 август “24 часа” подреди списък на 13 ерудирани, успели в своята област личности, с които бихме се гордели, ако стоят редом до президентите на Европа и САЩ. И ректорът на Алма матер бе в челото на тази своеобразна класация.

Общото между тези личности освен умението да излагат визии и да градят мостове и нагласата им да работят за заличаване на разделителните линии, които копаем вече 30 г. помежду си, бе, че политиците трудно биха ги удържали в своите рамки и клишета. А и те самите декларират, че политическите битки не са тяхна кауза.

Всъщност

вече съм получавал

подобно предложение

преди години и тогава

избрах да остана

ректор”

- така проф. Герджиков отговори на въпроса, ако все пак го поканят във властта, какво би избрал.

Какво се промени за месец, че преобърна твърдата нагласа на професора да не влиза в това състезание и да разколебае неговата категоричност, че мястото му е единствено в университета?

Герджиков винаги е бил фигура, които различни партии оглеждат. Но и те винаги са осъзнавали, че авторитетът му, както и този на Алма матер, която повече от век дава “строители на съвременна България”, е твърде силен за кратковременна политическа употреба.

Вероятно този път Герджиков е повярвал, че няма да бъде употребен.

Различни партии са коментирали името му за постове. Малко известен факт е, че преди 5 години,

преди да се спре

на Румен Радев,

Корнелия Нинова

вижда Герджиков

като успешен кандидат за президент. Не е известно какво точно са си казали двамата, които се познават повече от добре - лидерката на социалистите и ректорът са съученици от Класическата гимназия. Но е поредно доказателство, че професорът е човек извън партийните рамки.

Казват, че името на Герджиков е обсъждано заедно с други подходящи за президентската институция и от “Демократична България”.

Качеството на българската политика е обидно ниско. Но няма защо да се обиждаме, защото

ние самите с избора си

или не гласувайки,

позволяваме

партизанщината и

безобразията на тези,

които ни разиграват

30 години,

каза още професорът преди месец, отговаряйки на въпроса ни как оценява нивото на правене на политика у нас.

Анастас Герджиков е завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г., после класическа филология в СУ. Продължава в Хумболтовия университет в Берлин. Професор е от 2008 г.

Води лекции по латински език и римска литература в катедра “Класическа филология”, а през 2010 г. става заместник-ректор на СУ.

На 17 ноември 2015 г. беше избран за ректор, на 20 ноември 2019 г. е преизбран. От юли 2020 г. е председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Политическата теория на Античността и Средновековието и римската литература са любимите научни сфери на професора.

Той е автор на първия

превод на български

на Аристотеловата

“Политика”,

макар досега да отказваше упорито да влезе в днешната политика. Но реално е на полето ѝ отдавна с всяка своя реч за откриването на академичната учебна година - словата му винаги са послания към обществото и най-вече насърчение към младите хора да изследват, да се борят за истината, да са любопитни и дръзки.

Днес отново ще произнесе такава - на 1 октомври открива 6-ата си поред академична година в СУ. Този път обаче ще я слушат с особено внимание не само студентите и преподавателите, а и цялата политическа класа. С очакване да четат и между редовете. Проф. Герджиков знае, че думите са и меч, и умее да ги ползва. Владее ги на още 4 езика - английски, немски, френски и руски.

Притежава и управленски опит, защото да ръководиш най-голямото и старо висше учебно заведение, го изисква. Докато е ректор, СУ се изкачи в международните класации.

Бе и зам.-министър

на образованието

в кабинета на Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.), както и управител на фонд “Научни изследвания” от 2008 до 2009 г.

С кариера, преминала изцяло в академичните среди и образователната сфера, професорът Герджиков реално е антиподът на генерала Радев. Въпреки че е ръководител, е извън матрицата на отношенията командир - подчинен. Човек на тогата, не на юмрука, владеещ аудиторията чрез дълбочината на словото, не посредством резкия тон. (24часа)

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо