Гълъб Донев: Вдигането на пенсиите с тежестта на стажа е правилното решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10239989 www.24chasa.bg
Тристранката обсъжда удължаването на мярката 60/40. СНИМКА: Йордан Симeонов

Макар и отложено във времето, предстоящото преизчисляване на пенсиите от 25 декември чрез увеличаване на тежестта на коефициента за година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35 на сто, задава посоката за действие на редовното правителство, защото възрастните хора в България заслужават достойни и адекватни доходи. Това каза в началото на тристранката социалният министър Гълъб Донев по случай Международния ден на възрастните хора.

Ще добавя също, че правителството работи и за развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които ще подобрят качеството на живот и ще добавят спокойствие в дните особено на самотните възрастни, каза още той. 

Той се обърна към всички - вместо декларации и обещания днес, да помислим с признателност за своите близки възрастни." Да им подарим вниманието и търпението, с което те ни учеха да бъдем хора. Да изслушаме с благодарност историята, която съживява спомените им. Да им споделим за нашите успехи, в които те ще разпознаят своите мечти.
Защото всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите е важно да останем здраво свързани помежду си", каза още Донев. 

Мисията на този ден е да припомни, че уважението и грижата за възрастните са признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество. По-дългият човешки живот е демографска тенденция, която преобръща представата за остаряването. Днешният ден има и задачата да провокира разговор за политиките за възрастните, каза още той. 

"Насърчаването на активния живот в добро здраве и участието им във всяка сфера на обществения живот, което е основен приоритет в стратегическите документи, е немислимо без повишаване на техните доходи. Затова усилията на служебното правителство и екипът на Министерството на труда и социалната политика, подкрепени от Вас, социалните партньори, бяха насочени към търсене на решение, което да доведе до трайното увеличение на доходите на възрастните хора", обясни още Донев.