60/40 ще за фирмите с 40% спад на приходите, бизнес и синдикати искат нов дизайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/10240554 www.24chasa.bg
Тристранката обсъжда удължаването на мярката 60/40. СНИМКА: Йордан Симeонов

Държавата ще продължи да плаща до края на годината 60% от заплатата и дължимите осигуровки за работници, но само за фирми със спад на приходите над 40%.

За компании с намален оборот между 30 и 40% държавата ще плаща заплатата на 50%, а другата половина ще се покрива от работодателите. 

Дизайнът на мярката бе обсъден по време на тристранката. Синдикати и работодатели имаха забележки, но бяха категорични, че парите трябва да стигнат навреме до бизнеса.

КНСБ настоя 60/40 да се върне към стария си вариант, действал до края на май тази година. Тогава пари получаваха всички фирми със спад на оборота от 20%. Следващите месеци ще бъдат все по-тежки и подкрепата за бизнеса и хората е много важна, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Предложи и да се приеме по малък срок на постановлението, а през това време да се поиска разрешение за корекция от ЕК.  Той поиска и помощ за пътническия градски и извънградски транспорт. 

Прагът на достъп по мярката от 30% вече не отговаря и не е адекватен на сегашната ситуация. Ние също искаме да падне на 20 на сто, но  компромисно предлагаме той да е 25%.  В същото време помощта от държавата може да се намали от 50 на 40%, за да може парите да стигнат до повече фирми и по този начин да се запазят повече работни места, обясни Васил Велев от АИКБ. 

Помощта е хубава, когато е навременна. В никакъв случай не трябва да има забавяне на средствата, категоричен бе проф. Николай Вълканов от КРИБ. 

БСК поиска дебата за дизайна на мярката от 1 януари да започне много по-рано и да бъдат чути исканията на бизнеса. 

Ние се опитваме да бъдем гъвкави. Тази мярка до момента е променяна 6 пъти, нито една друга държава не си е позволявала този лукс, обясни социалният министър Гълъб Донев. И бе категоричен, че всяка промяна трябва да се съгласува с ЕК, а това ще доведе до забавяне на средствата.