Пред кабинетите за ваксинация: главно възрастни, дошли за 3-а игла

https://www.24chasa.bg/novini/article/10242554 www.24chasa.bg
Медик от ваксинационния център на ВМА подготвя доза за имунизиране. СНИМКА: Йордан Симeонов

Ако се отвори флакон в 17,30, екипите остават часове след работното си време - не бият ли всички дози, трябва да се хвърли

Възрастни хора над 60 години и почти празни коридори - това е картината във ваксинационните центрове на едни от най-големите столични болници ВМА и “Пирогов”. Няма опашки от желаещи имунизация, а дошли за първа доза почти липсват.

Откакто започна поставянето на 3-а игла, възрастните хора преобладават. Като цяло неваксинираните не проявяват голям интерес засега, каза пред “24 часа” д-р Силвия Чолакова, управител на медицинския център в “Пирогов”. Повечето идват за втора или трета доза.

От началото на седмицата само в центъра се поставят ваксини, а не както досега и във фургоните пред болницата. Два екипа - по 2 сестри и 2 технически лица,

ваксинират между

140 и 170 души дневно Преобладават столичани над 65 г., медици и фармацевти.

При посещението на “24 часа” в делничен ден по обяд струпване на желаещи няма. Сред малкото пациенти е реаниматорът д-р Георгиев. Слага си трета доза, защото работи в рискова среда.

Сутрешните часове и късният следобед са предпочитаното време за имунизиране. Пациенти не се връщат с изключение на тези, пристигнали след работното време на ваксинационния център.

Ако в 17,30 се отвори нов флакон, останалите дози трябва да отидат на боклука, обяснява д-р Чолакова. За да не се изхвърлят, екипите имунизират няколко часа след работното време. Управителката на центъра призовава хората да проявят разбиране и да не идват в последните минути, тъй като медиците не почиват дори в събота и неделя.

Само 32 642 ваксини са поставени през последната седмица в страната, сочи справка в Единния информационен портал. Липса на желаещи обаче от центъра в “Пирогов” наблюдават не само през последните седмици. Имаше месец на затишие, когато сме ваксинирали по 50 - 60 души на ден. Това е много малко, каза д-р Чолакова. Надява се да се дължи на факта, че в София се отвориха пунктове на много обществени места, включително в моловете, и хората ги избират.

Много е тъжно, че няма интерес.

В “Пирогов” умират

млади хора, които

са неваксинирани,

добавя лекарката. Смята, че конспиративните теории са основната причина българите да не се имунизират. А на вярващите в конспирацията, че с ваксината се вкарва чип за проследяване, лекарката напомня, че телефоните са достатъчно средство за следене, ако вярвате, че представлявате интерес за някого...

Ситуацията във ВМА е почти същата. “Няма опашки, защото няма желаещи”, посреща ни охраната на болницата.

Пациентите са предимно възрастни, дошли за 3-а доза. “Нямахме никакви съмнения дали да си поставим, както не се поколебахме и при първата. В рисковата група сме”, казва семейство.

“По-малка е вероятността да умрете от ваксина, отколкото от COVID-19”, добавя пациентка.

Не за допълнителна защита, а за сертификат идва Слави. Имам достатъчно антитела след тежко преболедуване. Трябва да предоставя сертификат в работата си, а тестовете ми излизат много скъпо, обяснява мъжът. За ваксинационен паспорт е дошъл и друг софиянец, който ще пътува.

“Срещу нас стои един сериозен враг, за който нищо не знаем. Няма как да се справим срещу него, ако не се ваксинираме, не се хванем за ръце и не повярваме, че това е единственият начин”, призовава д-р Чолакова.