Полковник Невяна Митева става вице на проф. Анастас Герджиков

https://www.24chasa.bg/novini/article/10243087 www.24chasa.bg
Подполковник Невяна Митева Снимка: Архив

Полк. Невяна Митева се очаква да бъде кандидатът за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков. Подкрепяният от ГЕРБ кандидат-президент ще се изправи срещу Румен Радев най-вероятно в компанията на жена, която е полковник от въоръжените сили и е била пиар на Военновъздушните сили, чийто командир бе Радев преди да бъде избран за държавен глава преди пет години, съобщи Mediapool. Проф. Герджиков, който е ректор на Софийския университет потвърди, че влиза в битката за президентския пост.

Очаква се името ѝ да бъде официално обявено в неделя, когато ще се събере Инициативният комитет, които ще издигне двойката. Пред Mediapool Митева отказа коментар.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди в петък, че партията му ще подкрепи Герджиков. По думите му вицепрезидентът няма да бъде от ГЕРБ, а ще бъде избран "лично от Герджиков".

Митева е председател на Сдружението на жените военнослужещи. Съпругът ѝ е бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригада "Специални сили", който добре се познава с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Митева е служила като пиар специалист във ВВС, както и като специалист човешки ресурси в централата на ВВС.

Тя е шампион по плуване. Участвала е в Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. в женска щафета 4х100м., стига до финал и завършва на шеста позиция. Има над 120 медала, купи и отличия.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещ може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката или за друга изборна длъжност. Ако е издигнат от партия или коалиция – той бива уволнен без предизвестие от деня на регистрацията му за участие във вота. Ако обаче е издигнат от инициативен комитет, какъвто най-вероятно ще е случаят на Митева – уволнение няма, а военният излиза в неплатен отпуск, ако бъде избран за поста и се връща във въоръжените сили след края на мандата.