Вижте кой е в комитета на Лозан Панов

https://www.24chasa.bg/novini/article/10246175 www.24chasa.bg
Лозан Панов СНИМКА: Снимка: Архив

Христо Иванов: Съвсем естествено е подкрепата на ДБ да бъде дадена за Панов

"Предстоят форуми на трите партии, които да вземат такова решение да подкрепим Лозан Панов, но съвсем е естествено такава подкрепа да бъде дадена. Не бих очаквал друго различно. Въпрос на уважение е към гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", която го издига. Формулировката е, че това ще бъде кандидатура, която е гражданска на един човек, който е доказал, за  разлика от много други хора, които говорят, своята способност да се съпротивлява в някои от най-трудните моменти на досегашното управление. Но именно от тази гледна точка е важно да съхраним гражданския характер на тази квота, така че тя коректно е да се каже, че това е негова лична кандидатура, излъчена от "Правосъдие за всички", която се ползва с подкрепата на "Демократична България" и може би на други фигури, ще видим". Това каза по БНР Христо Иванов.

Самият той не е говорил лично с Лозан Панов, а бил в чужбина. "Аз и сега съм в чужбина, но такъв разговор е имало в петък", уточни Иванов. Според него, основният съперник на Лозан Панов той сам ще си определи кой е. "Ние не сме по никакъв начин водещи или определящи в тази кампания. Аз чакам и ще предложа да подкрепим неговата кампания от гледна точка. Основният съперник е подмяната", каза Иванов.

Лозан Панов обясни, че ще излезе в неплатен отпуск, което е достатъчно за спазване на законовите изисквания.

Кои са в гражданския Инциативен комитет според сайта dnevnik.bg:

1) адв. Емил А. Георгиев

2) адв. Росен Рашков

3) Деян Василев (финансов консултант)

4) Радослав Бимбалов (рекламист, общественик)

5) Леона Асланова (предприемач)

6) адв. Албена Белянова

7) Юлия Берберян

8) д-р Надя Стойкова (психолог)

9) Калин Манолов (журналист)

10) адв. д-р Христо Христев

11) Иван Брегов (юрист)

12) Люба Кулезич

13) адв. Александър Кашъмов

14) Марио Гаврилов (журналист)

15) адв. Александър Пелев

16) Галя Йончева (оперна певица, майка на Кристиан Таков)

17) Кремена Кунева (фондация "За доброто")

18) проф. Нели Огнянова

19) проф. Ангел Калайджиев

20) адв. Огнян Ангелов

21) адв. Петромир Кънчев

22) Любомир Попйорданов (еколог, Българска асоциация за алтернативен туризъм)

23) Атанас Шарков (IT предприемач)

24) Явор Гечев (защитник на правата на животните)

25) Цветанка Иванова-Стоянова

26) адв. Велислав Величков

27) Васил Гарнизов (политолог)

28) Камен Алипиев (журналист)

От първото изказване на кандидата на "Правосъдие за всеки" Лозан Панов след официалното съобщение, се разбраха и позициите му срещу другите основни кандидати, като той беше директен в оценката си за тях. За проф. Анастас Герджиков (подкрепен от ГЕРБ) обяви, че вижда желанието на ДПС да влезе в президентската институция, а за президента Румен Радев (подкрепен от БСП, "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" и "Изправи се! Ние идваме") припомни, че е нямал позиция за бившия главен прокурор Сотир Цацаров и че реакцията му срещу настоящия Иван Гешев е била провокирана от личен, а не от обществен интерес след влизането в президентството.

За вицепрезидент Панов представи журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе. Тя не беше на представянето, а по-късно в събота вечер от нейно интервю за блог на българите в Австрия (представяла е новата си книга във Виена) се разбра, че двамата с Панов досега не са се виждали и предстои да се запознаят. "Говорим си на Вие, но оказа се, че той познава добре моята работа и моите позиции. Аз познавам добре неговата работа, изключително съм впечатлена от устойчивостта на този човек, от морала, който той изповядва", коментира Касимова. Самата тя отсъства от страната, тъй като е във Виена на премиера на последната си книга. В интервю за блог на българите в Австрия, Касимова-Моасе (омъжена е за французин) коменрита, че "вицепрезидент е висока и много отговорна позиция, от която действията ти са много видими и имаш пряк достъп до редица лостове, до експерти и до важни хора в страната. Така че смятам, че не стига вече само писането във фейсбук, поне не се получават нещата така, както ние си ги представяхме, и приемам тази номинация с огромна отговорност."

По БНР Христо Иванов коментира и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент. "Но прави впечатление заявката на проф. Герджиков, който очевидно трябва да кажем, че това е учен с много респектиращи постижения и позиции чисто академично. Но заявката, че той ще уведомява и може да уведоми кънти на кухо. Идеята, че той лично може да обедини нацията е наистина има в нея страшен фалш, той не може да не си дава сметка за това. Защото нацията няма нужда от човек, който да припознае обединител. Ние сме разделени, поради дълбок морален проблем, моралното състояние на българската държавност, което тъне в разруха, заради корупция. А корупцията, както проф. Герджиков много добре знае означава развала и има морално съдържание. Без да наречеш проблема, без да кажеш, че има зло и то е ненаказана корупция, злоупотреба, преяждане с власт, просто да кажеш - сега всички ще се обедините, граничи с фалша. Надявам се, че в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност и да отговори на въпроса как си представя да обедини тези граждани, които толкова години проявяваха непоносимост към това състояние на дълбока корупционна развала на българската държавност и онези властимащи около тях, които толкова години се възползваха безочливо и безконтролно от това състояние, каква е формулата за обединяването на тези две гледни точки?", каза още Иванов.