COVID уби учителка от Благоевград, сътрудник на Британския съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10246440 www.24chasa.bg
Красимира Топузова.

Почина дългогодишният и уважаван старши учител в Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград Красимира Топузова. Преди дни тя се е заразила с коронавирус. В понеделник почувствала болки в гърлото и си взела три дни болнични, но състоянието й не било тежко и си останала вкъщи. След това си удължила болничния до петък. Тогава обаче излязъл положителен тестът й за коронавирус. Следобед рязко се влошила и постъпила в болница. Само 24 часа по-късно починала.

Днес е трябвало да пътува за Финландия на обмяна на поти по програма "Еразъм", казаха нейни колеги. Заради това пътуване в началото на септември си е направила еднодозова ваксина. Преди години учителката е преборила онкологично заболяване и не е имала проблеми с него.

"С прискърбие се разделяме с Красимира Топузова - преподавател по английски език, един от първите учители на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“. Ще я запомним с професионализма си", написаха нейни колеги във фейсбук страницата на гимназията. След 8 месеца т-жа Топузова е трябвало да се пенсионира. Тя бе последният учител, който е преподавал в гимназията още от нейното създаване през 1984 г.

60-годишната Красимира Топузова е била сътрудник на Британския съвет, съавтор на новата програма за преподаване на английски език към Министерство на образованието. Специализирала е в университета “Стредклайд” в Глазгоу- Британистика. Автор е на дистанционен курс за обучение на преподаватели по английски език за повишаване на квалификацията им. Автор е на публикации в сп. “Чуждоезиково обучение” и в Англия. Участва в международни конференции с доклади в Англия, Португалия, Хърватия и България. Има награда “Свети Климент Охридски” за заслуги в образованието.