Топ тройката за президент: уж непартийни, а зад тях партии в кървава битка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10247541 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков

След номинациите на Радев, Герджиков и Панов

Съпруги - жени, с чието мнение се съобразяват Румен Радев и Лозан Панов

Първата реакция за вицето на Анастас Герджиков - заигравка с летеца, но биографията ѝ е впечатляваща

Точно седмица след като Румен Радев се отправи към втория си мандат като единствен сериозен играч за “Дондуков” 2, топ тройката за президентския пост е ясна. И за първи път в най-новата ни история всички основни претенденти са издигнати само от инициативни комитети.

Зад формално непартийните Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов обаче се очертава най-интересната и най-ожесточената битка между партиите в тази така богата на избори година.

Освен че и тримата са издигнати от инициативни комитети и чрез посланията си очакват подкрепата на избиратели и извън основните подкрепящи ги партии, ги обединява още един любопитен общ знаменател.

Зад Румен Радев и Лозан Панов стоят две силни съпруги, с чието мнение двамата се съобразяват. Изявите и позициите на бившия пиар на военно-въздушните сили Десислава Радева в социалните мрежи доскоро бяха по-четени от посланията на мъжа ѝ. Въпреки че тя престана да огласява позициите си за една или друга личност или проблем публично, Радева е човекът, който със сигурност ще показва печелившата посока на Радев към втория мандат. Той има и един важен институционален плюс - като вицепрезидент отново с него е Илияна Йотова, лице и име с ясни послания и точни действия.

Лозан Панов премина заедно със съпругата си - журналистката Елисавета Панова, през сериозни премеждия. Той и тя стоят плътно един до друг.  И тези, които добре познават семейната двойка, са убедени, че моторът председателят на Върховния касационен съд да тръгне към “Дондуков” 2 е именно Елисавета.

И тя като г-жа Радева се грижи за медийния образ и поведение на своя съпруг. Обича публично да говори, но го прави рядко и рязко. А в първата си публична медийна изява като кандидат-президент Панов изрично подчерта, че

е бил мотивиран

и от атаките

срещу

г-жа Панова

Професор Анастас Герджиков тръгва сам към “Дондуков” 2, но ще разчита на своя вицепрезидент Невяна Митева. Първата реакция на политолозите беше, че изборът на полковничката от ВВС е заигравка с Румен Радев, но биографията ѝ е впечатляваща.

И макар регистрацията на комитетите на Панов и Герджиков да е едва днес последният законов срок, вече са отправени основните послания и на тримата за тази кампания.

При Румен Радев символът остава вдигнатият юмрук от летните протести срещу правителството “Борисов 3”. Той обаче вече не е знак за атака, а символ на общност според обяснението на журналистката Анна Заркова от неговия инициативен комитет. Всъщност вдигнатият юмрук е много типичен жест за генерала от времето му като пилот - знак за успешен полет и победа.

Съдебната реформа пък определено е знамето, което Лозан Панов ще развява и като кандидат-президент, след като с този рефрен премина мандатът му начело на ВКС. Магистратът също уж не е политик, но реално отдавна се превърна в такъв чрез битките си в Темида.

“Това, което искам, е да намерим начина да се обединим. Не партиите, българите” - това пък е посланието на професора лингвист Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет дава заявка за обединител и привлече около себе си знакови имена като Стефан Цанев, Богдана Карадочева, професорите Боян Биолчев, Вили Лилков, Румяна Коларова, Милена Стефанова и Владимир Атанасов, кметовете на София, Велико Търново и Бургас. Зад него застана и ГЕРБ и със сигурност номинацията на Герджиков е плюс за партията, но тепърва ще се види в кампанията дали той няма да понесе негативи от политическата сила на Бойко Борисов.

На официалната церемония за издигането на кандидатурата му в неделя Герджиков каза, че търси подкрепа от всички, включително от ДПС и БСП.

Ректорът вече е имал идея да се кандидатира, когато му се обадил бившият образователен министър Красимир Вълчев с покана да се срещне с Бойко Борисов.

“В политически

интриги няма да

влизам, нямам

нищо общо с

Борисов, ние се

познаваме бегло, виждал съм го три-четири пъти в качеството ми на ректор. Разговорът ни с него беше неочаквано добър, очаквах неприятни изненади, защото аз не харесвах част от политиките му в първото правителство, той се поправи. Но Борисов ясно заяви, че няма по никакъв начин да се бърка в работата на комитета”, обясни Герджиков.

Професорът се колебал дълго, преди да се включи в предизборната надпревара. “Причината бе, че в тази разпокъсана ситуация, в която всички мразят всички, в която партиите не си говорят помежду си, мислех, че шансът да бъде избран един президент, който се опитва да върне нормалността в политическите отношения, не е голям. Не исках да излизам от поста на ректор, което да повлияе по някакъв начин и на университета”, каза още Герджиков.

Още в първите часове на своята номинация той демонстрира удивителна медийна реакция. При гостуване в БНТ Татяна Дончева цитира един от анонимните сайтове, свързван с политика Арман Бабикян, с когото двамата бяха в обща парламентарна група в последните два парламента. Тя обяви, че Герджиков е присъдил титлата “доктор хонорис кауза” на Бойко Борисов и го е обявил за новия Стамболов. Герджиков поиска извинение в ефир от Дончева, защото цитатът е фалшива новина, което тя и направи.

Обясни, че няма нищо против личността на Румен Радев, че са в добри отношения, но по резултатите в края на мандата му се вижда дали е успял, или не. “Ако той беше министър на екологията, щяхме да го питаме как е оставил екологията, но като президент в края на мандата му трябва да го питаме дали е спазил буквата на конституцията за обединение, и се вижда”, каза Герджиков.

Що се отнася до поста му като ректор на СУ, обясни, че няма да го напусне, а ще излезе в отпуск, докато трае кампанията - както е направил и Лозан Панов.

Дотук единственият от тримата големи играчи за президент, позволил си да атакува рязко останалите, е Панов.

Направи го в събота, пред входа на президентството (Радев и Герджиков спазиха старата политическа традиция и събраха съмишленици в НДК).

Панов не вярва в

“конституционния

катарзис” на

Румен Радев, защото е нямал позиция за бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

“Този катарзис се получи, когато копоите на Гешев влязоха в президентството. За мен това не е действие, провокирано от обществения интерес, а от личен интерес”, подчерта съдията.

За Герджиков пък коментира, че не е запознат с приноса му към академичната общност, но смята, че “това е път ДПС да се насочи към този пост в държавата”. Движението е скрит съюзник на ГЕРБ и Борисов. Например във Висшия съдебен съвет тази спойка работи много добре, посочи още Панов.

Според него в правовата държава юристите трябва да имат думата. Целите на Панов са ясни и доста разчупват рамката, дадена от конституцията на фигурата президент - реформа на съдебната власт и избор на нов главен прокурор.

Панов избра за вицепрезидент журналистката Мария Касимова, дъщеря на известния актьор от близкото минало Хиндо Касимов. Тя бе на премиера на своята книга във Виена, когато името ѝ бе обявено. Обясни, че с Панов си говорят на Вие - не се познават лично, но добре познава работата му и дълбоко го уважава.

Кандидатурата му бе издигната от гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”, а в инициативния комитет липсват ярки политически имена, повечето са свързани именно със съдебната система. В него не е и оперната прима Александрина Пендачанска, която също се спрягаше като кандидат от “Демократична България”.

Гражданска кандидатура на един човек, който е доказал за разлика от много други, които говорят, своята способност да се съпротивлява в някои от най-трудните моменти на досегашното управление. Така съпредседателят на ДБ Христо Иванов описа издигането му. И обясни, че е коректно да се казва, че “това е негова лична кандидатура, излъчена от “Правосъдие за всички”, която се ползва с подкрепата на “Демократична България” и може би на други фигури, ще видим”.

Че тепърва ще се види няма ли Панов да разцепи някои процеси в “протестърските формации”, веднага пролича и от коментара на Николай Хаджигенов. Адвокатът от “отровното трио”, който е част от коалицията около Мая Манолова, в събота също бе на фонтана пред президентството.

Дошъл “като обикновен гражданин”, защото “Лозан Панов е една от малцината бели лястовици в правосъдието и трябва да бъде подкрепен”. Подчерта, че това е една изключително смислена кандидатура и гражданското движение “Ние идваме” ще вземе решение дали да я подкрепи. “Изправи се.БГ!” - другият партньор в коалицията ИБГНИ, вече излъчи свои представители в комитета на Румен Радев.

"Наистина обединени” е слоганът на Анастас Герджиков

През последните години чух много неща за себе си. Ние няма да водим компроматна война. Надявам се кампанията ни да бъде позитивна и да не се противопоставяме по някакъв остър и нечестен начин в кампанията. Важно е дедите ни, които с кръвта си са събрали България в едно, които са я създали, да се гордеят с нас за това, че сме постигнали едно ново обединение. Слоганът “Наистина обединени” ни е нужен затова, защото само ако наистина сме обединени, ще има смисъл.

 Никой от нас не знае всичко. Ние подготвяме експертни съвети във всички области.

Не сме избирали г-жа Митева заради това, че има чин. Аз я познавах като жена, която иска равнопоставеност на жените и хората. Не съм търсил човек, който да отговаря на някакви стереотипи. Предпочетохме кандидат с биография на активен човек с кауза.

 Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас в даден момент от живота си трябва да плати цената за това, което е получил от Родината. Аз не съм политик, не мисля и да говоря като политик. Предполагам, че няма и да се превърна в политик. Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността, да плати цената за това и да помогне поне малко за обединението.

Очаквам подкрепата на всички граждани, които припознаят в нуждата от това да си протегнем ръце спасението от тази ситуация. 3 три пъти избори за една година и очевидно политическа криза, в която виждаме всеки път разпокъсан парламент, ожесточена омраза между партиите и невъзможност за съставяне на правителство.

Обединение не означава да се съберат добрите и лошите, битите и биячите, нечестивите и почтените. Обединение е това да се разбираме поне по темите, по които има консенсус в българското общество, а не да стигаме до такова политизиране и противопоставяне на партиите, че те да не могат да се разберат дори по най-елементарни теми.

Лозан Панов: Кристиан (Таков) пося у нас, че слънцето вече изгрява

Случи се така, че в тази година отбелязах половин век, откакто вървя по земния път. А в началото на следващата приключва най-смислената досега част от него. Поставен на два предела, стигнах до равносметка. Разложих самата думичка на две части, а с полученото “равна и сметка” се опитах да направя баланс между получил и дал.

Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството си през последните 7 г., и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг.

Върнах се и към времето, преди да оглавя Върховния касационен съд, и си спомних за “кандидата на Статуквото, дошъл да овладее този съд”. Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни успях да съградя основи - основите на независимостта.

Осъзнах, че след 7-годишни неравни битки да възтържествуват истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиан заговори: “Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни”.

Аз не съм партиец, а съдия и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността.

Мъдростта на Кристиан, която бе посял у нас, пак заговори: “България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: “Хайде да си подоспя малко”, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става”.