Център за изпитване и европейска сертификация среща 20-годишнината си с уникална лаборатория

https://www.24chasa.bg/novini/article/10250119 www.24chasa.bg

Специалистите там ще изпитват лични предпазни средства и единствени у нас имат право да се произнесат за надеждността им

Догодина се навършват 20 години от създаването на Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора. Дружеството ги посреща с ново лого, нов каталог, нова лаборатория за изпитване на лични предпазни средства, която ще подкрепи сертификационния им процес. В нея са вложени около 200 000 евро, очаква се нестандартното оборудване да пристигне към 10 януари 2022 година.

“След заплахата от COVID-19 решихме, че всеки риск води до възможности - казва управителят на центъра инж. Благовеста Шинева. - Много фирми у нас - поне 50-60, започнаха да произвеждат защитно оборудване и най-вече маски заради голямото им търсене. Наехме се

да защитим пред Европейската комисия още една нотификация,

за да сертифицираме личните предпазни средства, които са в съответствие с европейския Регламент 2016/425. Българският бизнес ни подсказа, че има нужда от такъв сертифициращ орган.”

Процедурата е дълга и тежка, наложило се да разучат над 300 стандарта. “Подадохме документите си през март 2020 г., положителният отговор от Брюксел дойде година по-късно - на 25 март. Трябваше да получим съгласие от всички страни в ЕС, които провериха нашата компетентност, нямаше нито едно възражение. Така придобихме правото да сертифицираме лични предпазни средства, които предпазват очите, защитават дихателните органи, осигуряват обща защита на тялото, включително и при падане от височина - например за алпинисти”, изброява инж. Шинева.

Сега центърът е единственият в България сертифициращ орган на лични предпазни средства, в Европа те са около 100.

“Основна част от сертификационния процес са изпитването и т.нар. изследване на типа. Маските например имат характеристики, които са много важни и трябва да се докажат чрез изпитване. Това се прави в лаборатории, каквито у нас няма. Имаме право да ползваме като подизпълнители други европейски лаборатории - например в Испания, Чехия или Полша, но

експертизата навън е изключително скъпа за българските производители

Цените започват от 7000 и стигат до 17 000 евро. За да бъдем конкурентоспособни, трябва да имаме собствена лаборатория”, пояснява управителят на центъра. Лабораторното оборудване е поръчано в Китай на фирма - световен производител на нестандартни уреди за изпитване.

Новата лаборатория ще покрива най-важните характеристики на трите вида маски - респираторните, хирургическите медицински и маските за обща употреба. Лабораторията ще разполага и с апаратура за изпитване на защитното облекло, с което лекарите влизат в операционните зали.

ЦИЕС разполага с необходимите кадри, които ще работят с новата техника. Има 15 лабораторни специалисти – инженери, които от години прилагат различни методи на изпитване, макар и в други области. Може би ще бъдат назначени още 1-2-ма души, когато лабораторията бъде разработена. Проблем е, че специалистите трябва да учат в европейски лаборатории, които обаче пазят своето ноу-хау. Затова се налага в Стара Загора да се обучават сами, правили са онлайн обучение за прилагане на регламента.

Новата лаборатория за изпитване на предпазни средства

ще бъде четвъртата

в старозагорския ЦИЕС. Всичките лаборатории са акредитирани и нотифицирани пред Европейската комисия. Другите са: лаборатория за изпитване на физико-механични характеристики на строителни продукти, лаборатория за изпитване и класификация по реакция на огън на строителни продукти - тя е единствена на Балканите, като инвестицията е за над 1 милион лева, и лаборатория за изпитване на машини, електросъоръжения и устройства. “Предстои да ги надградим, за да бъдем адекватни към новите технологии, които настъпват. Налага се да проучваме нови стандарти, защото сме фокусирани върху безопасността на съответните продукти. Имаме над 5000 клиенти, една четвърт от които са от чужбина, така че трябва да отговорим на техните очаквания и изисквания”, обобщава инж. Благовеста Шинева.