След две тежки катастрофи в Стара Загора кметът пак настоява общините да глобяват за превишена скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251269 www.24chasa.bg
Жители на Стара Загора излязоха на протест срещу безразсъдството на пътя. СНИМКА: Ваньо Стоилов

- Градът отмени тържествата за празника си заради тежките пътни инциденти

- За три дни моторист загина, момиче е с опасност за живота, а четирима други са ранени

Заради тежката катастрофа, станала на 1 октомври, в неделя граждани на Стара Загора окупираха входа на Районната прокуратура и принудиха окръжния прокурор Дичо Атанасов да слезе при тях. В понеделник сутринта те са събраха отново - този път в двора на Пътната полиция, с искането за ефективни мерки срещу нарушителите на пътя.

За три дни станаха два тежки пътни инцидента. Моторист загина, момиче е с опасност за живота, а други четирима са ранени.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров припомни идеята кметове да имат право да глобяват за превишена скорост.

Двете

катастрофи

На 1 октомври вечерта 18-годишен шофьор, ученик, с книжка едва от 4 месеца, помете на тротоара три момичета, едното от които все още е с опасност за живота.

Н.М. изгубил контрол над беемве, преминал в насрещното платно и блъснал челно три момичета, двете по на 23 години, третото - на 27. Приятелките в този момент се връщали от квартално кафене и вървели по тротоара на улица “Христина Морфова”.

Тийнейджърът сам съобщил на тел. 112 за произшествието, на мястото дошли трима полицаи и две линейки. Дали са се забавили 40 минути, каквито твърдения има, ще се проверява тепърва. Проверка на място показала, че шофьорът не е употребил алкохол или наркотици.

За четирите си

месеца

шофьорски стаж

той вече имал

две наказания

от Пътната полиция, едното за превишена скорост.

Най-зле от ударените е 23-годишната Дияна, на която е ампутиран левият крак, а десният е силно надробен. Лекарите вече дават надежда, че могат да го спасят. Все още има опасност за живота на момичето, майка ѝ се моли да оживее.

Шофьорът бе задържан едва на следващия ден. Прокуратурата вече поиска съдът да му наложи и най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов обясни, че решението за задържането на Н. М. закъсняло, защото трябвало да се съберат съответните доказателства, а това нямало как да стане още вечерта.

Протестът на старозагорци в неделя бе, защото

мислели, че

шофьорът ще

бъде прикрит

Ако бъде признат за виновен, младият шофьор може да получи между 1 и 6 г. затвор и да му бъде отнета шофьорската книжка.

Беемвето е връхлетяло приятелките на 30-40 метра от кръгово движение в района на голяма търговска верига в източния край на града. След като излязъл от кръговото, шофьорът изгубил контрол над мощната кола и тя ги нацелила.

На тротоара

обаче няма

бордюри,

които са могли поне да облекчат удара, поясниха разследващи.

“Работим по всички възможни версии. Включително и по тази, че шофьорът е правил дрифт на кръговото и затова е карал с висока скорост”, увериха от районната прокуратура в Стара Загора.

“Ако това се докаже, обвинението му ще бъде променено в по-тежко и разследването ще мине под надзора на Окръжната прокуратура. Засега обаче такива доказателства нямаме. Тепърва предстои автотехническа експертиза за автомобила, който е иззет, за да се провери с каква скорост се е движил в момента на удара и дали мощността му е увеличена допълнително”, каза наблюдаващият прокурор Адреан Сутров.

Отново БМВ бе замесено и при тежкия пътен инцидент на 3 октомври в центъра на Стара Загора. Той стана към 19,40 ч на кръстовището между ул. “Ген. Столетов” и “Иван Шишман”.

“Това кръстовище се регулира със светофар, а има данни, че

и шофьорът,

и мотористът

са преминали

на червено”,

съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Николай Колев.

Шофьорът на беемвето, британски гражданин на 28 г., карал по ул. “Ген. Столетов” в посока от изток на запад. 42-годишният моторист управлявал “Ямаха” в срещуположната посока. Когато светофарът светнал червено, водачът на колата тръгнал да прави ляв завой към ул. “Иван Шишман”, който на това място е забранен, тъй като улицата е еднопосочна. В същото време мотористът навлязъл в кръстовището с висока скорост с намерение да изпревари червения сигнал, но закъснял. Последвал сблъсък. От зверския удар

мотористът

изхвърчал, а

неуправляемата

“Ямаха”

продължила

напред, изкъртила предпазните колчета на тротоара и се врязала в трима пешеходци, които чакали на отсрещния ъгъл зелен светофар.

От раните си мотористът починал в болницата. 16-годишна ученичка е със счупен череп и счупен крак. Имало опасност за живота ѝ, но вече е по-добре. По-леко е ранен мъж на 53 години.

Британският гражданин

изоставил колата

си, взел си

документите

и избягал

Задържан е малко по-късно в един от парковете на Стара Загора. Проверка на място установила, че е употребил наркотици, пробата му за алкохол е отрицателна.

Беемвето било купено наскоро - сделката била изповядана пред нотариус, но все още промяната на собствеността не била регистрирана в Пътната полиция.

От общината качиха на сайта си записа на жестоката катастрофа, направен от камера за видеонаблюдение.

При

протестиращите

в понеделник

дойде кметът

на Стара Загора Живко Тодоров, който обеща да бъде увеличено видеонаблюдението в града, а на всички възлови кръстовища скоростта да бъде ограничена с “легнали полицаи” или с други неравности по пътното платно. За целта общината ще бъде консултирана от специалисти от Института по пътна безопасност.

Тодоров припомни и инициативата на кметове на общини отпреди 5-6 години, които поискаха чрез законодателни промени на кметовете да бъде разрешено да глобяват за превишена скорост шофьорите, снимани в нарушение от камерите на територията на техните общини.

Тогава МВР дало отрицателно становище за идеята и проектът за закон не бил разгледан в парламента, припомни по този повод досегашният депутат от ГЕРБ Маноил Манев.

Заради пътните инциденти от последните дни община Стара Загора отмени тържествата по случай празника във вторник на града. Остават молебенът в черква “Свети Николай”, вдигането на знамената, връчването на отличията на новия почетен гражданин проф. д-р Иван Божков, както и поднасянето на цветя пред първия камък за възстановяването на града след опожаряването му по време на Руско-турската освободителна война.

Няма да има обаче тържествени речи, отпаднаха и концертите.