Герджиков сложи преподаватели преди политиците. В комитета засега

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251381 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков се снима с членовете на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за президент. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Емблематични десни лица от 90-те години като Стефан Цанев, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Милена Славова, Евгений Михайлов зад ректора на СУ

С лични средства на членовете на комитета се финансира кампанията за президентските избори на ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Това стана ясно в понеделник, когато комитетът подаде документите си за регистрация в ЦИК. Залата за учредяването на комитета съм я платил лично аз, обяви председателят на инициативния комитет Радомир Чолаков.

Той заяви, че кампанията на проф. Герджиков и полк. Митева ще бъде конструктивна, делова и няма да отправят каквито и да е забележки към останалите кандидати.

Бившият депутат от ГЕРБ, когото с проф. Герджиков свързва дълго приятелство отпреди политиката, е един от политиците, които влизат в комитета. Впечатление прави, че освен хора от ГЕРБ тази квота включва и представители на коалиционния партньор СДС, но и емблематични лица на десницата като

Вили Лилков

- бивш шеф на

на софийската

организация на

основаната от

Иван Костов

партия ДСБ

В момента тази партия е основен коалиционен партньор на Христо Иванов в “Демократична България”.

От над 70 членове на инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков политиците са едва 14, като част от тях като бившия министър на образованието проф. Владимир Атанасов и кардиолога проф. Иво Петров всъщност са повече представители на научната общност.

Пет са пък знаковите лица на подкрепящата кандидатурата партия ГЕРБ в комитета освен Чолаков - евродепутатът Асим Адемов,

кметовете

Даниел Панов на

Велико Търново,

Димитър

Николов

- на Бургас, и

Йорданка

Фандъкова

на София

и министърът на образованието в последния кабинет на партията Красимир Вълчев. Както обяви проф. Герджиков, именно той е предложил водената от Бойко Борисов политическа сила да го подкрепи на изборите за държавен глава.

Към десния политически спектър в комитета спадат освен Вили Лилков и младата политоложка Лидия Даскалова, председателката на съюза на репресираните “Памет” Лидия Друмева, писателят Лъчезар Заркин, чийто баща е убит от комунистическата Държавна сигурност. Тук стои и образователната министърка от служебното правителство на Георги Близнашки проф. Румяна Коларова, както и доскорошният зам.-министър на образованието и науката Петър Николов.

В комитета обаче присъства и име, което

доскоро бе

свързвано

главно

и само с БСП -

политическият

пиар Нидал

Алгафари

Така се потвърждава заявката на Герджиков, че ще търси максимално широко обединение, за да спечели битката за президент с кандидатстващия за втори мандат Румен Радев. При представянето на комитета си Герджиков обяви, че не би отказал подкрепата на нито една партия, дори на БСП и ДПС.

Засега обаче най-голямата група в инициативния комитет е на преподавателите - има както колеги на проф. Герджиков от повечето университети, така и учители от средното образование. А бройката им надминава 20 души.

Петима са преподавателите от училища, които подкрепят кандидатурата на Герджиков и Невяна Митева - Ади Конедарева, Марио Гергинов, Миглена Манчева, Стоян Димитров, Десислава Миленкова. Като общото между тях е, че това са млади учители, които в последните години са смятани за едни от най-иновативните преподаватели в българските училища.

Групата на учените си има и двама зам.-председатели в инициативния комитет в лицето на археолога проф. Николай Овчаров и социалния антрополог Харалан Александров.

Овчаров е един от най-продуктивните български археолози в последните 15 години. Харалан Александров пък освен преподавател е и популярно лице от медиите, тъй като често телевизиите го канят за събеседник в студиата си.

Знаково за подкрепата на академичната общност се приема присъствието в инициативния комитет на

проф. Боян

Биолчев -

писател и

бивш ректор

на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в периода 1999-2007 г. Присъствието му показва и подкрепата, с която се ползва Герджиков сред колегите си в най-стария и голям български университет.

Литературоведката Амелия Личева също е представител на Софийския университет. В тази група влиза и политоложката проф. Милена Стефанова.

Проф. Анастас Герджиков получава подкрепата и на ректорите на 9 от най-авторитетните университети в България. Кандидатът за държавен глава освен начело на Софийския университет стои и на председателското място в Съвета на ректорите, където членуват 51 вуза.

Проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия, проф. Сеня Терзиева, която е начело на Химикотехнологичния и металургичен университет и проф. Николай Изов от Националната спортна академия са ректорите на столични университети в комитета на колегата си Герджиков.

От страната пък са представени ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, на Икономическия университет във Варна Евгени Станимиров, проф. Славчо Томов, бивш ректор на Медицинския университет в Плевен.

На ниво ректор са представени Русенският университет в лицето на проф. Велизара Пенчева, Аграрният университет в Пловдив с проф. Христина Янчева, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с Тони Шекерджиева-Новак и Тракийският университет с ректора си проф. Добри Ярков.

Свои представители в комитета на Герджиков имат и студентските съвети на УНСС и спортната академия с председателите им Кристиян Маджуров и Елена Прокопова.

Внушителна е и групата на хората на изкуството в инициативния комитет на Герджиков подобно на основния му конкурент Румен Радев.

Тук обаче впечатление правят знакови имена, които подкрепяха десните политически каузи още през 90-те години на ХХ век, като певицата Богдана Карадочева и съпруга ѝ - композитора Стефан Димитров.

В инициативния комитет е и режисьорът Евгений Михайлов, човекът записал на видеокасета прословутата реплика на Петър Младенов “По-добре е танковете да дойдат”.

“Тази кампания е доста лесна за определение.

Тя е истината

срещу лъжата.

Мирът срещу

юмрука

Зад юмрука на Румен Радев застанаха хора, които харесват този тип поведение. В неговия инициативен комитет има 27 агенти на бившата Държавна сигурност. Трябва да забравим разделението, което да насаждаме у хората”, коментира Евгений Михайлов подкрепата си за проф. Герджиков.

Сред сините емблеми в инициативния комитет на ректора на СУ са певиците Милена Славова и Мими Николова.

Герджиков е успял да привлече на своя страна дори странящата от политиката Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев.

В комитета влиза и един от най-големите виртуози в българската музика - Теодосий Спасов. Част от комитета на Герджиков са и бардът Михаил Белчев и певицата Тони Димитрова.

Режисьорката Бина Харалампиева и актьорите Ириней Константинов, Тончо Токмакчиев, Филип Аврамов, Христо Шопов, чието име не фигурираше в първоначално обявения списък, но той

настойчиво

помолил да

стане част от

инициативния

комитет

В гилдията на актьорите, подкрепящи Герджиков, е и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, който публично е свързан с ГЕРБ.

Писателят и драматург Стефан Цанев, сценаристът Юрий Дачев, поетът Недялко Йорданов пък са представителите на тази гилдия в инициативния комитет.

Безспорен гвоздей в комитета на Герджиков и Невяна Митева обаче е олимпийската шампионка по бокс от игрите в Токио Стойка Кръстева.