Тесни десни зад Панов: иконични за тях имена и най-вече юристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251386 www.24chasa.bg
ЛОЗАН ПАНОВ

В комитета на шефа на ВКС е и майката на Кристиан Таков, който го мотивирал да се кандидатира

Майката на покойния Кристиан Таков - оперната певица Галя Йончева, е едно от знаковите за градската десница имена в инициативния комитет за издигането на Лозан Панов за президент.

Юристът бе вдъхновител на “Да, България” и съосновател на партията с Христо Иванов.

Таков бе и близък приятел на председателя на Върховния касационен съд, който му посветени цели пасажи в първата си официална политическа реч: “Мъдростта на Кристиан, която бе посял у нас, пак заговори: “България се освобождава ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата срана, вика: “Хайде да си подоспя малко”, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става”. Таков почина през 2017 г. на 51 години.

Правният профил преобладава в групата зад съдия №1 логично, тъй като гражданската инициатива “Правосъдие за всеки” го номинира. Иванов дори настоя коректно да се казва, че това е “негова лична гражданска кандидатура”, излъчена от “Правосъдие за всеки”, която се ползва с подкрепата на ДБ.

Личат имената на редица адвокати - Емил А. Георгиев, Росен Рашков, Албена Белянова, д-р Христо Христев, Александър Кашъмов, Александър Пелев, Огнян Ангелов, Петромир Кънчев и Велислав Величков.

Величков, който някога влезе в политиката като депутат от СДС, оглавява комитета, заместници са Емил Георгиев и експертът по политически комуникации Весислава Танчева.

Има и знакови за това политическо пространство имена като Юлия Берберян, политолога Васил Гарнизов, спортния журналист Камен Алипиев, Люба Кулезич, Калин Манолов. В комитета са и екологът Любомир Попйорданов и Явор Гечев от “Четири лапи”, Кремена Кунева от фондацията “За доброто”, психологът Надя Стойкова, проф. Ангел Калайджиев, Атанас Шарков (IT предприемач), рекламистът Радослав Бимбалов, предприемачът Леона Асланова.