Държавата осъди БСП за 280 000 лв. неплатен наем, но няма да я гони от “Позитано” 20

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251402 www.24chasa.bg
Централата на БСП на “Позитано” 20 СНИМКА: АРХИВ

Социалистите забравили да поискат със заявление ползването на централата без пари, каквото е позволено от закона

Само ГЕРБ уредиха докрай стопанисването на партийната си къща

Изпълнителен лист срещу БСП заради неплатени наеми за партийната централа на “Позитано” 20 е успяла да получи държавата дни преди началото на предизборната кампания.

Решението дори дава възможност на областната управа на София-град, да изгони социалистическата партия от имота, но до тази мярка няма да бъде прибягвано, успокои назначеният от служебното правителство областен управител Митко Михайлов. Уточнението му дойде, след като цял ден сайтове обявяваха как служебното правителство ще изгони БСП от централата им.

Вместо това Михайлов е поканил ръководството на социалистите, за да се договори разсрочено плащане на задълженията. От червената централа запазиха мълчание през целия ден в понеделник, след като стана ясно съдебното решение.

Делото срещу социалистите е заведено още от правителството на ГЕРБ, разясниха от областната управа. То е започнало, след като партиите получиха право да ползват партийните си централи, без да плащат наем, ако са представени в парламента или са получили над 1% самостоятелно на последните парламентарни избори. Това бе направено, след като с бюджета за 2020 г. първоначално партийната субсидия бе намалена на 1 лв. на действителен глас. Заедно с безплатните централи тогава политическите сили получиха правото и на дарения от юридически лица.

В края на 2020 г. парламентът направи партийната субсидия по 8 лева на глас, но

остави правото

на безплатни

общински и

държавни имоти за

парламентарните

партии

Единствената политическа сила, която се възползва от правото да ползва партийната си централа безвъзмездно, е ГЕРБ. През февруари 2020 г. третото правителство на Бойко Борисов взе решение, че ГЕРБ могат да ползват безвъзмездно два етажа в административната сграда на НДК в столицата.

ГЕРБ е единствената партия, която няма задължения за наеми и заради това е имала възможност да се възползва според информация от регионалното министерство.

Много от партиите обаче са спрели да плащат наемите си след приемането на законовите промени, без да задвижат процедурата през областните управи, за да получат безвъзмездни договори. Според експерти от областната управа и регионалното министерство партийните ръководства просто решили, че законът се прилага автоматично. Всъщност процедурата изисква партийните ръководства да подадат заявление, че искат да упражнят правото си, пред кмета или областния управител, който стопанисва дадения им под наем имот. Губернаторите пък предават предложения за безвъзмездни договори към регионалното министерство, което от своя страна внася проект за решение на Министерския съвет. Едва след решение на правителството се подписва договор за безвъзмездно ползване и политическите сили се освобождават от наем.

Вместо да задвижат процедурата обаче, от БСП просто са прекратили от 1 януари 2020 г. да плащат задълженията си за “Позитано” 20.

Така са се

натрупали

280 хил. лв.

задължения,

заради които областната управа е поискала бързо производство срещу партията като голям длъжник. Допреди това БСП е плащала изрядно наема си.

Изпълнителният лист е изваден по бързото производство и ръководството на БСП дори не е научило, че ги съдят, докато делото не е било финално решено. Освен че има правото да изгони социалистите от централата им, областната управа е получила и правото да запорира сметките на червените. Това от своя страна заплашвало плащането на заплатите и дори нормалното провеждане на предизборната кампания.

Задълженията на БСП за партийната централа бяха огласени първо от зам.-председателя на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. По време на дебат за намаляване на партийните субсидии в 45-ото народно събрание той обвини социалистите, че въпреки парите, които получават от бюджета, не си плащат наема.

“Нe cтигa, чe имaтe тaкoвa гoлямo държaвнo финaнcирaнe, aми виe към 1 мaрт 2021 г. зa цeнтрaлaтa ви нa “Пoзитaнo” 20 нe cтe cи плaтили нaeмa в рaзмeр нa 148 180 лв.

Към oбщинaтa

зaдължeния имaт

и НФCБ, и “Вoля”,

обяви тогава Йорданов.

Разправиите на БСП и областната управа са втори пореден случай на скандал с партийна централа в дните преди началото на предизборната кампания. Преди две седмици служебният министър на културата Велислав Минеков заплаши, че ще изгони ГЕРБ от двата етажа, които заемат в административната сграда на НДК. Според него заради бившите управляващи НДК губи от наеми.

Двата етажа са извадени от активите на двореца на културата още през 2011 г., когато ГЕРБ получават правото на партийна централа в държавен имот. Преди това партията също се помещаваше там, но плащаше наем по договор с НДК.