Атанас Чобанов: В досиетата "Пандора" излиза името на Пеевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251585 www.24chasa.bg
Делян Пеевски

Един от двамата българи, чиито имена се появяват в досиетата "Пандора", е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи Атанас Чобанов, главен редактор на сайта bird.bg, който е партньор на международната мрежа за разследвания, публикувала първите резултати от проучване на милиони документи за офшорни сметки на политици от цял свят. Той говори в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+.

Името на Пеевски и друг българин не е оповестено при първите резултати днес, защото и двамата не упражняват власт в момента, а решението на екипа било първо да се даде гласност за хора, реално участващи във властта. Публикацията за България се очаква около 1 ч. след полунощ.

Чобанов каза, че Пеевски досега не е бил притесняван от българската прокуратура, но предположи, че сега ще се наложи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество да образува проверка. Причината е, че Пеевски е подал невярна информация в декларациите си. "Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани, не са декларирани и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме Националната агенция за приходите", каза Чобанов, цитира го "Дневник".

По думите му тепърва при проучването на документите ще излизат и други имена.