Русия праща първите артисти в Космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251598 www.24chasa.bg
Руският космонавт Антон Шкаплеров поздрави жените за 8-и март от Международната космическа станция СНИМКА: Youtube/Роскосмос

Русия изстрелва утре космическа ракета с първите актьори-космонавти, съобщава "Банкеръ". Ракетата “Союз-2.1а” ще излети от стартова площадка 31 на космодрума Байконур в 11.55 българско време. Тя ще изведе в космоса пилотируемия кораб “Союз МС-19”, който след три часов полет ще се скачи в 15:12 ч. българско време с Международната космическа станция.
Космонавтът Антон Шкаплеров ще достави до МКС актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко.
В станцията ще бъдат заснети части от космическата драма с работно заглавие "Вызов" /"Предизвикателство"/ - съвместен проект на Роскосмос, телевизионният Първи канал и студио "Йелоу, блек енд уайт". Копродуцент на филма е лично шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин. С подготовката на филма плътно се е ангажирал шефът на руската държавна телевизия Константин Ернст.
Основен сценарист на филма е Бакур Бакурадзе, с който Шкаплеров работи по филма “Салют 7“.
Периселд ще играе кардиохирург, спешно пратен до МКС за да спасява живота на космонавт. Освен тя и Шипенко, целият наличен състав на МКС ще има роли в лентата. Снимките на "Предизвикателство" ще започнат веднага след отделянето на "Союз МС-19".
На 17 октомври се очаква Шипенко и Пересилд да се върнат на Земята на космическия кораб "Союз МС-18" заедно с космонавта Олег Новицки.
12-дневният престой на актьорите ще струва 2 млрд рубли (46 млн лв)
Юлия Пересилд е 36 годишна звезда на съвременното руско кино. Завършила е ГИТИС, актриса е в Театъра на нацията, снимала е в “Край”, Битката за Севастопол“, ”В мъглата“, ”Угрюм-река“, ”Зулейха отваря очи“.
Клим Шипенко е на 37 г., завършил е Калифорнийския университет, актьор, режисьор, драматург. Той е режисьор на руския “Салют 7”
Командирът на полета Шкаплеров е космически ветеран - той има три експедиции до МКС и 533 дни престой в орбита.