Катастрофата, в която умря карикатуристът Ларс Вилкс, не била злонамерен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/10251648 www.24chasa.bg
Няма признаци, че катастрофата, коствала живота на шведския карикатурист Ларс Вилкс, е била злонамерен акт Снимки: Ройтерс

Няма признаци, че катастрофата, коствала живота на шведския карикатурист Ларс Вилкс, е била злонамерен акт, заяви полицията, цитирана от Франс прес.

Полицията ще разследва случая, докато не бъде изключена версията за евентуална външна намеса в инцидента с колата на карикатуриста.

Вилкс загина вчера следобед заедно с двама полицаи, които го охраняваха. Те се връщали от Стокхолм, когато катастрофирали. Неизвестно как колата им навлязла в насрещното платно и се ударила в камион. Двете превозни средства се подпалили, обясни БТА. Предполага се, че причината за инцидента може да е спукана гума на колата на Вилкс.
Полицаи са разпитали водача на камиона, който е ранен и е в болница.

Ларс Вилкс
Ларс Вилкс

Вилкс се прочу с това, че нарисува пророка Мохамед като куче. Това пък стана повод за смъртни заплахи срещу него и оттогава той живееше под полицейска защита. Наскоро обаче не е имало конкретни заплахи за живота му.

На 14 февруари 2015 г. млад датчанин от палестински произход откри огън в Копенхаген и се опита да нахлуе в залата, където се провеждаше дебат за свободата на словото след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж, извършен месец по-рано. На дебата присъстваше Вилкс, а също и френският посланик в Дания. И двамата останаха невредими, но бе убит датски режисьор. После нападателят атакува и охранител на синагогата в Копенхаген и го уби. Накрая полицията ликвидира терориста.