Рановски: Борбата с нерегламентираните превози е приоритет на ДАИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10256671 www.24chasa.bg
Бойко Рановски. Кадър: БНТ

Таксиметрови шофьори поискаха оставката на шефа на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски заради спирането, според тях, на контрола на нерегламентираните превози. В студиото на "Денят започва" по БНТ Рановски заяви, че за последните 9 месеца контролът на ДАИ е много по-висок от предходните 4 години. Както за нерегламентирани превози, така и за претоварване на автомобилите, време на за управление и почивки, техническа неизправност на превозните средства.

Рановски призова, когато някой прави изказвания, свързани с организацията на работа и дейността на ДАИ, да бъде обективен и коректни, да не се влияят от външни влияние и от служители на ДАИ на по-ниски нива, а да говори с цифри.

"През миналата и тази година борбата с нерегламентираните превози е приоритет на агенцията. Тази година имаме 160 случаи на товарни превози и над 115, свързани с превоз на пътници. За всеки един от случаите е уведомена прокуратурата. За съжаление голяма част от тях са с отказ за образуване на досъдебно производство", каза Рановски.

Той уточни, че от над 100 установени случая през тази година, няма нито едно образувано досъдебно производство.

"Обжалваме решенията на районните прокуратура и имаме случай, в който окръжна прокуратура връща преписките за доразследване на районната прокуратура. За да се изпълни нормата от Наказателния кодекс има три условия - да се извършва обществен превоз срещу заплащане, превозът да се извършва без лиценз или разрешително и да се извършва по занятие. Всички решения, които прокуратурата произнася, основно казват, че третият пункт не могат да го докажат - да се извършва този превоз по занятие", каза шефът на ДАИ.

Той напомни също, че служителите на ДАИ сами не могат да осъществят контрола - проверките се правят съвместно с МВР и НАП.

ДАИ разполага с 15 мобилни лаборатории, които осъществяват контрол на претоварването. 146 случая са установени за тази година за претоварване, което е повече от предишните 4 години. От Бургас има случай на претоварване с 10 и 8 тона, информира още Рановски.