Офиси на управляващата партия и канцлерството в Австрия са обискирани със съмнения за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10258114 www.24chasa.bg
Себастиан Курц от Австрийската народна партия Снимка РОЙТЕРС

В централата на Австрийската народна партия /АНП/ и във Федералното канцлерство рано тази сутрин бяха извършени обиски, съобщиха австрийските медии, цитирани от БТА.

Електронният сайт на Австрийското радио и телевизия публикува обзорен материал и прави преглед на всичко, станало известно досега. В него се изтъква, че са потвърдени информации, публикувани в електронното издание на вестник "Пресе", че обиски са извършени и на приближени на канцлера Себастиан Курц лица- Вестникът цитира имената на говорителя на канцлера Йоханес Фришман, на отговарящия за медиите Гералд Флайшман и на съветника на канцлера Щефан Щайнер, чиито кабинети, намиращи се в партийната централа на АНП, са били обискирани.

Според съобщение на "Курир" обиски са извършени и на техните домашни адреси. Обиск е бил извършен и в един от отделите на Министерството на финансите, пише електронният сайт на "Курир" и добавя, че това няма нищо общо с министъра на финансите Гернот Блюмел, един от най-приближените на канцлера. Засега информацията за подобни обиски не е официално потвърдена.

Първоначално се предполагаше, че обиските по домашните адреси вероятно са свързани с Парламентарната комисия, натоварена с разследване на скандала с партийната обвързаност на назначения в концерна за игрални домове "Казинос Аустрия", но според съобщенията на "Пресе и "Курир" става дума за подозрения за парични потоци заради "разкрасени резултати", публикувани във вестник "Йостеррайх". Според информации на АПА става дума за сделка с издателя на вестника Волфганг Фелнер още преди Курц да заеме канцлерския пост.

Според вестник "Пресе" се води разследване за подкуп и подкупност срещу социоложката и бивша министърка на семейството Софи Кармазин, срещу социоложката Сабине Байншаб, срещу медийната групировка Йостеррайх и срещу Хелмут и Волфганг Фелнер. В списъка на заподозрените е и бившият генерален секретар на Министерството на финансите Томас Шмид, бивш шеф на ЙОБАГ, австрийски държавен холдинг за участие в големите концерни на страната. Прокуратурата за борба със стопанските престъпления и корупцията не е потвърдила това пред журналист на АПА, но е съобщила, че ще излезе с изявление по въпроса.

Няколко медии предполагат, че изходна точка за разследванията са били изявления на бившата министърка на външните работи Карин Кнайсъл, станала известна със своя танц с Владимир Путин на сватбата си в лозята на Щирия, пред парламентарната комисия, разследваща аферата "Ибиса", която предизвика правителствена криза. През май този година тя е заявила, че "за ужас на мнозина" е съкратила като министърка бюджета за реклама на нейния ресор с 80 процента. Цел на правителствените реклами е била да се купи благоразположение в списването на материалите.

В съобщение по повод извършените обиски генералната секретарка на АНП Габриела Шварц заяви, че очевидно стремежът е да се постигне "шоу-ефект". Тя отбеляза, че след лъжливите обвинения срещу Себастиан Курц, Гернот Блюмел, Йозеф Прьол и други видни партийни политици, които междувременно се оказаха безпредметни, сега биват конструирани нови обвинения и то за действия, някои от които са се случили преди пет години. Това се прави със същата цел, а именно да се навреди на АНП и на Себастиан Курц, заключава Габриела Шварц.

Също така възмутен е в изявленията си водачът на парламентарната група на АНП Аугуст Вьогингер, според когото става дума за безбррой лъжливи твърдения. Става дума за едни и същи конструирани упреци, чиято единствена цел е да се навреди на партията и на канцлера, но АНП ще вземе политически и юридически мерки.