Помощ за скъпия ток: 256 хиляди фирми ще получават 3 месеца по 15-30 лв. за мегаватчас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10258120 www.24chasa.bg
Иван Иванов (вляво) и Андрей Живков

В продължени ена 3 месеца - ноември, декември и януари, около 256 хиляди малки и средни фирми ще получават автоматично помощи за скъпия ток. Те ще са в размер на 15 до 30 лв. за мегаватчас, обявиха преди малко енергийният министър Андрей Живков и шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

Това е броят на фирмите, които не са направили нищо от 1 юли насам, за да си изберат търговец на ток. Те представляват около 41% от всички фирми в страната. По закон те трябва да купуват тока от доставчик от последна инстанция, а цените, по които тези доставчици продават са винаги с около 50-100 лв. по.високи от борсовите цени. 

Днес цената на тока на борсата е 361 лв. за мегаватчас, т.е. ако доставчикът от последна инстанция добави 50 лв. отгоре, тези фирми трябва да плащат по 411 лв. На този фон помощта от 30 лв. е минимална, но Иванов и Живков се оправдаха, че засега толкова може.

До отпускане на помощи в буквалния смисъл на думата няма да се стигне, тъй като тези 15-30 лв. ще се постигнат с промяна на методиката, по която се определя цената на доставчиците от последна инстанция. Методиката се намира в наредба, чиито промени КЕВР ще пусне за обществено обсъждане още утре и ще бъде публикувана в Държавен вестник преди началото на ноември. 

Няма да има нужда фирмите да подават специални молби или да правят каквото и да било. Облекчението от цената обаче ще действа само три месеца, през които тези 41% от малките и средни ще трябва да си изберат търговец. 

Очаквайте подробности