Първа помощ за скъпия ток за фирмите - по 30 лв. за мвтч за три месеца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10259019 www.24chasa.bg
41% от малките и средни фирми у нас не са си избрали търговец на ток и сега са принудени да плащат тока дори по-скъпо, отколкото струва той на борсата. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Подпомагането е за 256 хиляди малки и средни фирми, които не са си намерили търговец на ток

50-те лева на мвтч могат да бъдат отпуснати с актуализация на бюджета от новия парламент

Първата реална помощ за бизнеса, за да се справи с главоломния скок на цените на тока, ще е факт от 1 ноември, обявиха вчера енергийният министър Андрей Живков и шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

От нея

ще се възползват

към 41% от

всички малки

и средни фирми

в страната,

които не са си избрали търговец на ток до 1 юли. Става дума за 256 хиляди фирми. По закон след либерализацията и излизането на всички небитови потребители на борсата те трябва да купуват тока от т.нар. доставчик от последна инстанция. Цените, по които продават тези доставчици, обаче са възможно най-високите - те са с минимум 50 лв. за мегаватчас над актуалната борсова цена.

В сряда цената на нашата електроенергийна борса беше в един момент 361 лв. за мегаватчас и заедно с тези минимум 50 лв. фирмите, които не са си избрали търговец, трябва да плащат към 411 лв., т.е.

около 4,5 пъти

повече,

отколкото са

плащали преди

1 юли

Помощта ще е в размер на 15-30 лв. за мегаватчас, съобщи Иван Иванов. Тя се получава с промяна на методиката, по която се определят цените на тока на доставчиците от последна инстанция. Методиката се намира в наредба, чиито промени ще бъдат пуснати още днес за обществено обсъждане, така че промяната да се публикува в “Държавен вестник” преди 1 ноември.

До отпускане на помощи в буквалния смисъл на думата няма да се стигне и фирмите

не е нужно

да подават

никакви молби

Тези трийсетина лева на мегаватчас обаче ще действат само в продължение на 3 месеца - за ноември, декември и януари. През това време разяснителна кампания на енергийното министерство и на енергийния регулатор ще се опита да убеди фирмите да си изберат търговец на ток, с когото могат да подпишат или дългосрочен договор, или друг вид споразумение, тъй като европейското законодателство изрично изисква всички небитови потребители да купуват ток, чиято цена не се регулира от държавата.

Обещаните 50 лв. за мегаватчас, които бяха обявени след среща при служебния премиер Стефан Янев миналата седмица, засега

не е ясно кога

ще се отпускат

Според Иванов и Живков това може да стане след гласуване на актуализация на бюджета, тъй като тази помощ ще струва около 600-650 млн. лева.

“Ако примерно такава актуализация бъде гласувана от новия парламент през ноември и влезе в сила за декември, няма никаква пречка тези 50 лв. и онези 15-30 лв., за които говорим, да се съчетаят и така помощта става общо 80 лв.”, каза Иванов.

И той, и енергийният министър бяха категорични, че няма как да натискат отгоре борсовите цени на тока.

“Не можем примерно да спрем износа на ток, защото според европейското законодателство трябва да има основателна причина за това, а ние нямаме. Основателна причина е да имаме недостиг на ток, а ние имаме 2000 мегавата над потребностите си за момента”, обясни Иванов.

Според Пламен Младеновски, шеф на дирекция “Електроенергетика и топлоенергетика” в КЕВР се обмислят още мерки, които да облекчат поне малко положението, но на бизнеса ще се помага до началото на пролетта с пари за всеки мегаватчас, което е на калпак. По-нататък, ако се налага помощ, тя трябва да е диференцирана и да има критерии за нея, каза той.

Вчера Младеновски каза по БНР, че според него към днешна дата по груби изчисления от 1 януари догодина токът и парното ще поскъпнат с 20-30%. Той все пак се застрахова, че в тази динамична ситуация е трудно да се правят точни прогнози. Във всеки случай сметките за ток и парно

за много

домакинства

може да се

окажат

непосилни

Експерти са категорични, че е крайно време да бъде написана наредбата за подпомагане на енергийно уязвимите домакинства, т.е. да се определи как те ще плащат по-ниска цена за електроенергия или парно, без тарифата да е за всички и да включва и богатите. В миналото това често се правеше, например бяха определяни квоти с евтини тарифи за първите 75 квтч дневен ток и 50 квтч нощна енергия. Така от тях се възползваха и хората, които нямат нужда от такова подпомагане и примерно отопляваха басейните си.

Според прогнозните сметки

поскъпването

на парното се

очертава да е

към 20%

Възможно е обаче и токът да поскъпне с толкова, ако не и с 25%, трудно ще е да е под 25 на сто. Проблемът е, че електроразпределителните дружества и Електроенергийният системен оператор купуват тока за покриване на технологичните разходи от борсата, а тези разходи са към 40 на сто от необходимите им приходи.

Освен това при топлофикациите е заложена цена на газа от 47 лв., а за октомври тя вече е 95,22 лв. за мвтч, тоест горивото е поскъпнало двойно. Това ще се отрази както на цената на парното, така и на тока, произвеждан от топлофикациите.

Освен това няма как средната цена на свободния пазар на ток да е 250 лв. за мегаватчас, а на регулирания да е 108 лв. Така че

от 1 юли

догодина би

трябвало да има

50% увеличение

и мегаватчас да струва към 160 лв. Експертите смятат, че това увеличение би трябвало да става постепенно.

Иван Иванов заяви в сряда, че не е чак толкова лекомислен, че да говори за цените на тока и парното за бита в този момент. “Както винаги, ще вземем всички мерки да не допуснем това, което се случва сега на борсите, да се отрази и на битовите потребители”, увери той. И добави: “Не вярвайте на онези, които ви казват, че токът ще поскъпне с 50%”.

Вчера на германската енергийна борса например цената на тока в един момент стигна 311 евро за мегаватчас. На българската токът все още е най-евтиният в Европа след Полша.

Според експерти

причината за този

уникален скок на

енергоносителите

е в природния газ

Преди дни и шефът на “Булгаргаз” каза, че в Европа 40% от електроенергията се произвежда от синьото гориво, а у нас този процент е 11. “И нула да е цената на газа у нас, ако в Европа цените са високи, то и на електроенергията се увеличават, а при свободен пазар няма как у нас да е евтино”, категорични са експертите. И се надяват цените на газа да паднат, което ще свали и цените на електроенергията, но нивата от 2019-2020 г. ще са непостижими.

 

"Булгаргаз" със стратегия за преговорите с "Газпром"

“Булгаргаз” подготвя план и стратегия за преговори с “Газпром експорт”, каза за “24 часа” изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. Сегашният дългосрочен договор с руската компания изтича на 31 декември 2022 г.

“Ще искаме сигурност и надеждност на доставките, “Газпром” е сигурен доставчик, ние също сме много коректни. Има неща, които можем да подобрим и които да са печеливши и за двете страни”, каза той.

Той припомни как преди година и половина е договорена промяна във формулата, която доведе до хибридната цена. Въпреки че от “Булгаргаз” никога не са казвали каква е тя, “24 часа” е писал, че 70% от цената се прави на база на хъбовите котировки на газа в Европа, а 30% е по старата формула, основана на котировките на петролните деривати.

На 4 октомври дойде нов ужас с цената на газа. Ноемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигнаха $ 1200,36 за 1000 куб. м, или €99,99 долара за мвтч. Миналата седмица цената на газа в Европа за първи път в историята премина психологическата граница от $ 1000 за 1000 куб. м, а след това и $ 1100. В същото време ТАСС цитира шефа на “Газпром” Алексей Милер, който прогнозира, че те може да се вдигнат още в близко време.

Цените на въглеродните емисии пък минаха 63,54 евро на тон.

“Форбс” коментира, че енергийната катастрофа в Европа бързо се превръща в глобална.

У нас всички мощности, които могат да работят, са натоварени, каза шефът на БЕХ Валентин Николов. Въпреки ремонта на VI блок на АЕЦ “Козлодуй” 1400 мегавата на час заминават зад граница, преди спирането износът беше към 2000 мегавата. “Това, което правим, е да пускаме всичко, което може да работи. Дано не стане нещо, защото няма резерв”, заяви той. С други думи, токът на България продължава да покрива, доколкото е възможно, дефицита в региона. Данните показват, че цените у нас са близо до тези в Германия и Франция.

Че всички възможни мощности са натоварени, заяви и зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов. Той потвърди, че ремонтите на два блока в ПАВЕЦ “Чаира” закъсняват, на единия – с 8 месеца, аварирал е втори блок. Така системата се лишава от 600 мегавата.

Дори във Франция с нейните атомни централи има напрежение за цените на ток и газ. Преди няколко дни премиерът на Франция Жан Кастекс обяви, че правителството ще предприеме мерки, за да въведе “тарифен щит” за цените на природния газ и тока. Ще бъдат намалени данъците върху електрическата енергия, за да се смекчи и недоволството. Цените на тока във Франция традиционно са ниски, тъй като тя има атомни централи, но ръстът на цените в Европа при свободен пазар вдига цените и там.

Преди седмица в Любляна на неформална среща на енергийните министри испанският министър е заявил, че ако не се вземат спешни мерки, евроскептицизмът в страната ще застраши Зелената сделка и декарбонизацията. Гърция е предложила да се увеличат въглеродните емисии, които се търгуват на борсата, за да паднат цените им. А парите да отидат във фонд, който да бъде разпределян между държавите.

Предстои нова среща на високо ниво в енергетиката, на която да се търсят възможности за укротяване на ситуацията.