Спасиха ръката на млад мъж след 8 часа операция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10261361 www.24chasa.bg
Георги Германов разказва историята си с благодарност към лекарите от УМБАЛ-Бургас.

Нелеп инцидент с подхлъзване в автомивка едва не коства живота му

 32-годишен мъж от Бургас за малко да загуби живота си след падане в автомивка, но е спасен от лекари след тежка кръвозагуба при счупване на ръка. Нелепият инцидент се случил през август, но едва сега Георги Германов събрал сили да разкаже историята си. 

На 6 август тръгнал на път със свой приятел и се отбил на една от автомивките на самообслужване в Бургас.

Д-р Емил Стоянов в операционната.
Д-р Емил Стоянов в операционната.

„Още щом слязох от колата, се подхлъзнах. Настилката беше много хлъзгава. Доближих автомата, за да проверя дали е с монети, или с жетони и се подхлъзнах отново. Всичко около мен стана в червена мъгла. Видях лявата ми ръка да виси от китката и ужасно много кръв…“, разказва  32-годишният мъж. Ръката е срязана от ламарина, поставена над монетника на автомата. Почти губи съзнание от жестоката болка.

Спасява го бързата реакция на приятеля му, който за секунди смъква тениската си, увива ръката, качва го в колата и лети към болницата. За минути от автомивката до Спешното, колата се пълни с кръв, която продължава да шурти и в чакалнята. В Шокова зала установяват – сериозна кръвозагуба, срязани артерии и всички сухожилия на лявата ръка. Шансовете за възстановяване намаляват с всяка минута, но все пак ги има. Лекарите се надпреварват с времето – в Спешно отделение д-р Здравка Инджова и д-р Оксана Стоименова успяват да го победят.

Веднага следва операция, при която съдовият хирург д-р Ивайло Хаджиев възстановява артериите. Консултацията с ортопед дава надежда, че ръката ще бъде спасена. След няколко дни е втората операция, отново в екип съдов хирург - ортопед, която продължава повече от 8 часа. Ортопедът д-р Емил Стоянов успява да зашие срязаните сухожилия. „Изключително съм впечатлен от д-р Стоянов. Преди операцията той дойде при мен и много ясно и по човешки обясни какво точно ми предстои. За първи път срещам такъв лекар. Беше много подробен, говорихме много дълго“, спомня си Георги Германов.

Д-р Стоян Христов, началник на отделението по ортопедия, също го уверява, че е в добри ръце и лично се ангажира с целия процес по лечението. „Операцията беше много сложна, но прекрасен пример как можем да работим в екип. Благодаря на проф. Василев, ръководител на Клиниката по съдова хирургия, за бързата реакция и кооперативността на неговите колеги. Д-р Емил Стоянов е един от най-добрите хирурзи на ръка, той има множество обучения и интерес именно в тази област“, казва д-р Стоян Христов. Анестезиолог е д-р Даниела Люцканова, която периодично излиза отвън, за да успокоява разтревожените от дългата операция близки.

Ръката на Георги е спасена, но той все още трудно движи пръстите. Необходима е дълга физиотерапия и рехабилитация. Кинезитерапевтът Ани Колева дава надежда, че до Нова година той отново ще има работеща ръка. Малшанс – Георги е левичар. „Сега се уча да правя всичко с дясната ръка. Уча се да се храня, да пиша“, споделя той. Преди инцидента имал малък хранителен магазин. Наложило се да го затвори, защото не може да работи. Но благодари на лекарите и вярва, че скоро всичко отново ще бъде наред и ще може да живее и работи пълноценно.