Прокуратурата погна МВР и ДАНС, че дали информация за кражбата от "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10264750 www.24chasa.bg
Информацията за кражбата от "Арсенал", изпратена без разрешението на наблюдаващия прокурор, може да попречи на разследването, смятат от прокуратурата. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Окръжната прокуратура в Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за разпространена информация без разрешение на наблюдаващия прокурор, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. Информацията, разпространена вчера от МВР, е за кражба на документи и конкретни изделия от оръжейната фирма "Арсенал" в Казанлък и задържаните за това трима чужденци.

В съобщението на Апелативната прокуратура в Пловдив се казва:
На 7 октомври 2021 г. Окръжната прокуратура в Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 360 от НК - разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство на Районна прокуратура - Стара Загора за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.

Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура - Стара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица.