Задържаха под стража мъж, изтеглил 2860 лева от чужда дебитна карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10265185 www.24chasa.bg
Окръжен съд - Монтана

Магистратите от Окръжен съд – Монтана взеха мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 28-годишния Г. В. А., обвиняем за използване на чужда дебитна карта без съгласието на титуляра.

Според събраните досега на досъдебното производство доказателства в дните от 2 до 10 юли 2019 г. Г. В. А. 17 пъти използвал дебитната карта на пенсионера Б. С. И. от село Губеш, община Годеч, без той да знае, и изтеглил от банкови автомати в Годеч и Монтана сумата 2860 лева. След като семейството на възрастния мъж разбрало за изчезналите средства и блокирало картата, по случая започнало досъдебно производство. Г. В. А. бил извикан за извършване на процесуално-следствени действия от органите на МВР, но не се явил.

Тъй като не е бил открит и на посочените от него адреси в селата Мадан и Бъзовец, област Монтана, през 2020 г. Г. В. А. е бил обявен за общодържавно издирване и на 6 октомври т. г. е открит и задържан от служители на МВР. В ОС – Монтана е постъпило искане от ОП-Монтана за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ на Г.В. А.

След като се запозна с наличните документи по делото и изслуша представителя на прокуратурата, обвиняемия и защитата му, съдът обяви искането на прокуратурата за основателно. Според съда от събраните досега доказателства може да се направи обосновано предположение, че Г. В. А. е извършител на престъплението, за което е обвинен, а то е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

Съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление, тъй като е осъждан, обяви още съдът.

Затова Окръжен съд – Монтана наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Г. В. А.

Определението подлежи на обжалване в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.