Учени от Сингапур разработиха уред, откриващ SARS-CoV-2 във въздуха в затворени помещения

https://www.24chasa.bg/novini/article/10266700 www.24chasa.bg
SARS-CoV-2 СНИМКА: Пиксабей

Учени и лекари от Сингапур разработиха устройство, което може да открие вируса SARS-CoV-2 във въздуха в затворени помещения, съобщи сайтът Ченълнюзейжа, като цитира съобщение на Националния университет на Сингапур и технологичното висше учебно заведение Нанянг, предаде БТА.

Изследователите установили, че във въздушните маси по-надеждно могат да бъдат открити РНК патогени на вируса, който причинява Ковид-19, в сравнение с взимането на намазки. Според учените това се дължи на факта, че той по-често се среща във въздуха, отколкото на повърхността.

"Ключовият момент е откриването на жив вирус в атмосферата," обяснява професор Пол Тамбия от Националния университет на Сингапур. Според него "устройството може да открие вирус в стая, където има десетки хора", което означава, че той може да замести масово изследване с PCR тестове.

Уредът не е много голям по размер, но пък е доста тежък. Проектиран е да обслужва помещение с площ 50-80 квадратни метра. Апаратът успешно е тестван в две болници в Сингапур.