Наложиха мерки "задържане под стража" на капитана на "Вера Су" и втория му помощник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10267422 www.24chasa.bg
"Вера Су"

Окръжният съд в Добрич определи мерки „задържане под стража“ за капитана и втория помощник-капитан на товарния кораб „Вера Су”, заседнал край Камен бряг.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и курорта „Русалка“ са допуснали да заседне кораб, плаващ под панамски флаг, и с това е била създадена опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот - престъпление по чл.340, ал.1 от НК.

В две отделни заседания, въз основа на наличните към момента данни и след преценка на доводите на страните, съдът прие, че за всеки от обвиняемите е налице обосновано предположение за съпричастност към престъплението, предмет на разследване по досъдебното производство, както и че съществува опасност при по-леки мерки за неотклонение те да се укрият.

Съдът намери, че няма опасност двамата да извършат други престъпления, но опасността от укриване е реална, тъй като двамата са обвинени за тежко престъпление със завишена степен на обществена опасност и са турски граждани без наличие на адрес в България.

Определенията, с които Окръжният съд налага на всеки от двамата обвиняеми най-тежката мярка за процесуална принуда, подлежат на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.