Човек без крака изкачи 8-хиляден връх (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10269668 www.24chasa.bg
Рустам Набиев Снимка и видео: Инстаграм

Колко воля трябва да има човек, за да изкачи без крака един осемхилядник, като в Хималаите - германският "Билд" разказва една много интересна история. 

Няколко медии съобщават за това: Рустам Набиев се е изкачил на високата 8 163 метра планина Манаслу (Хималаите, Непал). И това го е постигнал без крака.

Авантюристът е загубил крайниците си преди шест години, когато се е срутила казарма в Сибир. В свободното си време, както показва страницата му в инстаграм с около 1,3 милиона последователи, бившият войник се справя с рутинните неща и с трудностите обикновено без протези.

Това важи в пълна сила и за изкачването на осемхилядника на 2 октомври. Това е удостоверено със сретификат от непалските власти.

"Никога не съм виждал някой с такова тежко увреждане да се изкачва на планина като тази", уверява Джей Рам Упрети, който е държавен служител. "Това е просто необикновено".

Трудно е дори за физически подготвен човек да се изкачи на планината Манаслу.

Рустам Набиев пише в инстаграм: "Отворих нова страница в историята на съвременния алпинизъм".

Той самият иска да постави рекорд с делото си, според което той се оказва първият човек в света, изкачил планина с височина над 8000 метра само с ръце. 

Нито участниците в експедицията, нито служителите на непалските власти успяха да потвърдят това. Един планински водач обаче увери, че авантюристът използвал само ръцете си и че имал нужда от помощ само на няколко трудни места.

Снимки и видео от акцията на Рустам Набиев са публикувани на профила му в инстаграм, където е показано как хората с увреждания се катерят по скали, сняг и лед. Публикациите са харесвани и коментирани стотици хиляди пъти.

Планината Манаслу е осмата по височина планина на земята. От общо 14 осемхилядника по света десет са в Хималаите.

В превод от санскрит името означава „Планина на духа“.

Първият човек, изкачил всички осемхилядници, е италианецът Райнхолд Меснер, който е на 77 години.