Учени предложили да разработят нови коронавируси за американска агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10270082 www.24chasa.bg

Учени от китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, и САЩ са планирали да създадат съвсем нови коронавируси, които не съществуват в природата. Те смятали да комбинират генетичния код на различни вируси, става ясно от предложение за финансиране към агенцията за новаторски разработки в отбраната на САЩ (DARPA), които са изтекли преди около месец. В тях се споменава, че международен екип от учени смятат да смесят генетична информация от близки варианти и така да създадат нови вируси. Това съобщи "Монреал Газет".

Експерт по генетика в Световната здравна организация, който е открил плана след като е изучил детайлно предложението, смята, че това обяснява защо Sars-CoV-2 или COVID-19 не може да бъде открит в природата.

До момента най-близо до коронавируса е вариант наречен Banal-52. Той бе открит в Лаос преди месец. Но има само 96,8% съвпадение с генома му. Според учени прародителят на сегашния вирус трябва да има около 99,98%. Такъв обаче не е бил открит до момент.

Според предложението пред DARPA, които бяха пуснати от Drastic, група за анализ на пандемията, учените са планирани да вземат части от природни коронавируси и да ги използват, за да направят съвсем нов, който да е нещо средно на останалите.

Източникът от Световната здравна организация, който е пожелал анонимност, обяснява че екипът учени е планирал "да вземе различни части от съвместими коронавируси и да създадат нова поредица, която ще е нещо средно от тях... След това ще синтезират жив гено от компютърната поредица, като така ще създадат вирусен геном, който не съществува в природата, но изглежда като природен, след като е нещо средно от природните вируси."