Ирак е затворил днес въздушното си пространство и сухопътните граници

https://www.24chasa.bg/novini/article/10270364 www.24chasa.bg
Иракският министър-председател Мустафа ал-Кадими отива да гласува. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ирак затвори днес сухопътните и въздушните си раници, докато избирателите се насочват към урните, за да участват в парламентарни избори, за които мнозина се надяват да доведат до необходимите реформи след десетилетия на конфликт и лошо управление, предаде Асошиейтед прес.

Изборите бяха ускорени с шест месеца в отговор на сблъсъците в столицата Багдад и южни провинции на страната в края на 2019 г., когато десетки хиляди излязоха на улиците на протест срещу повсеместната корупция, нарастващата безработица и лошите обществени услуги.

Силите за сигурност използваха смъртоносна сила, като стреляха с бойни патрони и сълзотворен газ. Над 600 души бяха убити, а ранените бяха хиляди.

Общо 3449 кандидати се състезават за 329 места на парламентарните избори, шестите след инвазията през 2003 г., когато беше свален дългогодишният диктатор Саддам Хюсеин.

Над 250 000 служители на силите за сигурност гарантират безопасността на изборния ден. Войници, полицаи и части за борба с тероризма са разположени край избирателните секции, много от които са оградени с бодлива тел.